Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK Petíció Erdei Tamás Úrnak a Magyar Bankszövetség elnökének: drámaivá vált a társadalom és a bankszféra viszonya

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

április 2024
V H K SZ CS P SZ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Névnap

Ma 2024. április 24., szerda, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1517 vendég böngészi
Petíció Erdei Tamás Úrnak a Magyar Bankszövetség elnökének: drámaivá vált a társadalom és a bankszféra viszonya PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2010. szeptember 30. csütörtök, 00:00

Erdei Tamás Úrnak
a Magyar Bankszövetség elnökének

Tisztelt Elnök Úr!

A magyar társadalom számos területen áldozata az ember- és társadalomellenes pénz- és hitelműködési rendszernek. Az, hogy a bankok uralmi pozícióból zsarolhatták és zsarolhatják az embereket, a társadalmat, a gazdaságot, sőt magát az államot is, nem cáfolata, hanem éppen bizonyítéka a tarthatatlan, beteg működésnek, amelyen gyökeresen változtatni kell.

Mára kritikussá, sőt drámaivá vált a társadalom és a bankszféra viszonya. Az elviselhetetlen feszültség robbanással fenyeget, nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is.

 

Nem viselik el tovább az emberek, hogy miközben a sokadik bőrt húzzák le róluk, s szorgalmas munkával igyekeznek helytállni a gazdaság szereplőiként, mégis pénztelenségben, sőt súlyos adósságban kell vergődniük, - eközben a bankszektor hatalmas extraprofitot nyer a nyomorúságos helyzeten.
A kartellszerűen működő, monopolisztikus egyeduralmat elérő bankszektor „kilobbizott” az előző hatalomnál olyan jogosítványokat, amelyek segítségével uzsorásként diktálhat szerződéses partnereinek.
Ennek következményei tűrhetetlenek a társadalom szemében. Elfogadhatatlan, hogy a bankok:

  • kartellszerűen működjenek, lehetetlenné téve a piac érvényesülését a pénzgazdaság területén;

  • egyoldalú szerződésmódosítási joggal rendelkezzenek,

  • követhetetlen és félrevezetésre alkalmas módon megfogalmazott szerződési és egyéb szövegeket alkalmazzanak;

  • kommunikációjukban rejtőzködőek és titkolózóak legyenek;

  • minden létező üzleti kockázatukat az extraprofit minden áron való elérésének szintjéig, egyoldalúan áthárítsák szerződéses partnereikre;

  • hatalmas összegeket kivonjanak a gazdaság vérkeringéséből, megtagadva létezésük egyik legfőbb értelmét, a hitelezést;

  • uzsoramértékű hitelfeltételeket diktáljanak;

  • 80-90%-os, sőt ezt meghaladó mértékben növeljék a devizaelszámolású hitelek törlesztési összegét, miközben a forint 15-20-25%-al gyengült.

A társadalmi béke megőrzése érdekében követeljük, hogy a bankok azonnal változtassanak embertelen üzletpolitikájukon.

Követeljük, hogy a bankok a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteit azonnal csökkentsék le a forint tényleges gyengülésének szintjére. A törlesztő részletek az árfolyamváltozások tényleges arányában és irányában változzanak. Ami efölött van, az a bankok óriási extraprofitja, amely nem tűrhető el súlyos pénzhiányban vergődő országban.

Határozottan, de a békés megoldásban reménykedve kijelentjük, hogy azoknak a bankoknak, amelyek folytatni akarják a társadalom, a gazdaság és az állam lerablását, nincs tovább helyük a magyar gazdasági-pénzügyi életben.

Azért kell ezt jeleznünk, mert a lakosság és a vállalkozások olyan terhek alatt roskadoznak, amelyek őket a végső elkeseredés állapotába taszíthatják, s egy ilyen társadalomlélektani helyzetnek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

Tisztelt Elnök Úr!

Súlyos krízistünetek közepette halad a világ az új pénz- és hitelműködési paradigma kialakítása felé. A régi, avult rendszert az jellemzi, hogy idegen pénzhatalmi centrumok diktálják a feltételeket, s a bankszférának lehetősége van arra, hogy az embereket, betéteseket és hitelfelvevőket egyaránt, de az egész társadalmat, a gazdaságot, sőt magát az államot is lerabolni való tárgynak tekinthessék.
Ennek a romlott szemléletnek és gyakorlatnak vége. Vagy békésen, vagy nem békésen, de ez az emberellenes pénzuralmi működés össze fog omlani.

Az lenne kívánatos, hogy a pénzműködés állami és nem állami intézményeinek jószándékú szakemberei ne az ellenállással kísérletezzenek az új, egészséges folyamatokkal szemben, hanem megértve az idők szavát, alkotó módon részt vennének a morális igazságokkal összhangban lévő, a társadalmat ténylegesen szolgáló, a gazdaságot felvirágoztató pénz- és hitelműködés megteremtésében.

A pénz az ember műve, s az embernek, a társadalomnak elidegeníthetetlen joga, hogy saját valós érdekeinek megfelelően alakítsa a pénz működését.

Ehhez, a kis- és középvállalkozásokat képviselő társadalmi szervezetként, felajánljuk az együttműködésünket.
Tisztelettel:

Budapest, 2010. szeptember 30.

Éliás Ádám elnök