Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK Petíció: Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úrnak

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

július 2024
V H K SZ CS P SZ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Névnap

Ma 2024. július 21., vasárnap, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 389 vendég böngészi
Petíció: Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úrnak PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2010. szeptember 29. szerda, 00:00

Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úrnak

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Örömmel tapasztaltuk, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon több mint kétharmados támogatottságot elérő FIDESZ-KDNP pártszövetség által alakított új kormány programjában és cselekvési terveiben sok régi követelésünk megjelent.

A Miniszterelnök Úr számos megnyilatkozásában meghirdetett társadalompolitikai szemléletváltást , hogy a spekuláció országából az értékteremtő munka országát alakítsuk ki, s hogy a pénz egyeduralmát felváltsa az emberi-társadalmi morális értékek és érdekek, s a társadalom valós gazdasági érdekeinek dominanciája, teljes mértékben támogatjuk. Mélyen egyetértünk azzal a Miniszterelnök Úr által sokszor hangsúlyozott gondolattal is, hogy a politikai cselekvésnek a valóságra kell irányulnia, nem pedig hamis illúziók felkeltésére és fenntartására.

E gondolatok szellemiségében szóvá kell tennünk azokat a súlyos, alapvető bajokat, amelyek a kis- és középvállalkozások működését, sőt létét veszélyeztetik, de az egész társadalom számára is életbevágó fenyegetést jelentenek, s amelyek megoldására egyelőre nem látjuk még az új hatalom kellően határozott lépéseit. Meggyőződésünk, hogy minden jó program jövőbeni megvalósulásához a jelen égető, konkrét bajainak orvoslásán keresztül vezethet csak az út. Figyelemfelhívásunkkal ebben szeretnénk Önöknek segítséget adni.

A kkv szektor két legsúlyosabb problémája szorosan összefügg egymással: az értékteremtő munka jogvédelmének hiánya és a lánctartozás. Az utóbbi az előbbinek közvetlen következménye.
Hogyan válhat hazánk a spekuláció országából az értékteremtő munka országává, ha jogi trükközéssel taktikázó rafinált spekulánsok büntetlenül és tömegesen megfoszthatják az értékteremtő embereket és vállalkozásokat munkájuk ellenértékétől? Mi a garanciája a változásnak, ha a közhatalom semmilyen segítséget nem ad az értékteremtő embernek és vállalkozásnak, sőt sokszor az állam indítja el a lánctartozásokat, a megrendelt és teljesített munka kifizetésének késlekedésével, vagy megtagadásával? A jogi rendezés hiánya okozza ezeket a jelenségeket. A jogi rendezés alapvető jelentőségű egyik eleme a Legfelsőbb Bíróságnak e súlyos és tömeges társadalmi problémára irányuló jogértelmező állásfoglalása lenne.

Lehet-e addig társadalompolitikai és morális megújulásról beszélni, amíg az értékteremtő munka jogvédelme helyre nem áll, s szilárdan, következetesen nem működik?

A kkv szektor másik nagy sorskérdése, hogy nem odázható tovább a szektor konszolidációja, s ezzel összefüggésben a többször elmulasztott feltőkésítése.

Ugyancsak szükségszerű a kkv szektor fejlődése számára, hogy az uniós és a közbeszerzési pályázatok feltételrendszerét a magyar kis- és középvállalkozások adottságaira szabott módon átalakítsák. Nem tűrhető, hogy uniós és magyar közpénzek magyarországi felhasználása a hazai kkv szektor kiszorításával történjen.

A kkv szektor további súlyos problémája a bankok egyeduralma, kartellszerű, minden igazi versenyt kikerülő, monopólium-jellegű működése, s uzsoraigényeik érvényesítése a hitelezésben. Bíztatóak a kormány e területen tapasztalható kezdeményezései, de messze nem elegendőek.
A devizahitelesek attól roskadoznak, hogy a forint 15-20-25 %-os gyengülése közepette a bankok 80-90 %-kal, sőt még ennél magasabb mértékben is megnövelték a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteinek összegét. Mindezt egyoldalú rendelkezéssel, mintha hatósági jogkört birtokolnának. Követeljük, hogy a bankok a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteit azonnal csökkentsék le a forint tényleges gyengülésének szintjére, s ne csak az emelés, hanem a csökkentés irányában is kövessék a forint árfolyamának alakulását.

Tisztelt Elnök Úr!
A jogállam demokratikus működése, hazánk társadalmának egészséges fejlődése, egy nemzetközi elismeréssel övezett, virágzó ország megteremtése érdekében haladéktalanul és konkrét módon orvosolni szükséges ezeket a kkv szektort, de az egész társadalmat is veszélyeztető súlyos bajokat. Ehhez kérjük az Ön segítségét.

Mellékeljük az általunk felvetett problémák megoldására kidolgozott javaslatainkat.

Tisztelettel, - együttműködésünket, s a tőlünk telhető segítséget felajánlva közös céljaink érdekében:

Budapest, 2010. szeptember 29-én, Szent Mihály napján
Éliás Ádám elnök