Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK Petíció: Kövér László Országgyűlési Elnök Úrnak

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

december 2023
V H K SZ CS P SZ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2023. december 11., hétfő, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 106 vendég böngészi
Petíció: Kövér László Országgyűlési Elnök Úrnak PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2010. szeptember 29. szerda, 00:00

Kövér László Országgyűlési Elnök Úrnak

Tisztelt Elnök Úr!

Örömmel tapasztaltuk, hogy az új kormány programjában és cselekvési terveiben sok régi követelésünk megjelent. A Miniszterelnök Úr számos megnyilatkozásában meghirdetett társadalompolitikai szemléletváltást, hogy a spekuláció országából az értékteremtő munka országát alakítsuk ki, s hogy a pénz egyeduralmát felváltsa az emberi-társadalmi morális értékek és érdekek, s a társadalom valós gazdasági érdekeinek érvényesülése, teljes mértékben támogatjuk. Mélyen egyetértünk azzal a Miniszterelnök Úr által sokszor hangsúlyozott gondolattal is, hogy a politikai cselekvésnek a valóságra kell irányulnia, nem pedig hamis illúziók felkeltésére és fenntartására.

E gondolatok jegyében szóvá kell tennünk azokat a súlyos, alapvető bajokat, amelyek a kis- és középvállalkozások működését, sőt létét veszélyeztetik, de az egész társadalom számára is életbevágó fenyegetést jelentenek, s amelyek megoldására egyelőre nem látjuk még az új hatalom kellően határozott lépéseit. Meggyőződésünk, hogy minden jó program jövőbeni megvalósulásához a jelen égető, konkrét bajainak orvoslásán keresztül vezethet csak az út. Figyelemfelhívásunkkal ebben szeretnénk Önöknek segítséget adni.

A kkv szektor két legsúlyosabb problémája szorosan összefügg egymással: az értékteremtő munka jogvédelmének hiánya és a lánctartozás. Az utóbbi az előbbinek közvetlen következménye.
Hogyan válhat hazánk a spekuláció országából az értékteremtő munka országává, ha jogi trükközéssel taktikázó rafinált spekulánsok büntetlenül és tömegesen megfoszthatják az értékteremtő embereket és vállalkozásokat munkájuk ellenértékétől? Mi a garanciája a változásnak, ha a közhatalom semmilyen segítséget nem ad az értékteremtő embernek és vállalkozásnak, sőt sokszor az állam indítja el a lánctartozásokat, a megrendelt és teljesített munka kifizetésének késlekedésével, vagy megtagadásával? A jogi rendezés hiánya okozza ezeket a jelenségeket. A jogi rendezés alapvető jelentőségű egyik eleme a Legfelsőbb Bíróságnak e súlyos és tömeges társadalmi problémára irányuló jogértelmező állásfoglalása lenne.
Lehet-e addig társadalompolitikai és morális megújulásról beszélni, amíg az értékteremtő munka jogvédelme helyre nem áll, s szilárdan, következetesen nem működik.

A kkv szektor másik nagy sorskérdése, hogy nem odázható tovább a szektor konszolidációja, s ezzel összefüggésben a többször elmulasztott feltőkésítése.

Ugyancsak szükségszerű a kkv szektor fejlődése számára, hogy az uniós és a közbeszerzési pályázatok feltételrendszerét a magyar kis- és középvállalkozások adottságaira szabott módon átalakítsák. Nem tűrhető, hogy uniós és magyar közpénzek magyarországi felhasználása a hazai kkv szektor kiszorításával történjen.

A kkv szektor további súlyos problémája a bankok egyeduralma, kartellszerű, minden igazi versenyt kikerülő, monopólium-jellegű működése, s uzsoraigényeik érvényesítése a hitelezésben. Bíztatóak a kormány e területen tapasztalható kezdeményezései, de messze nem elegendőek.
A devizahitelesek attól roskadoznak, hogy a forint 15-20-25 %-os gyengülése közepette a bankok 80-90 %-kal, sőt még ennél magasabb mértékben is megnövelték a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteinek összegét. Mindezt egyoldalú rendelkezéssel, mintha hatósági jogkört birtokolnának. Követeljük, hogy a bankok a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteit azonnal csökkentsék le a forint tényleges gyengülésének szintjére, s ne csak az emelés, hanem a csökkentés irányában is kövessék a forint árfolyamának alakulását.

Tisztelt Elnök Úr!
Bár közvetlenül a kis- és középvállalkozások égető problémáit tolmácsoljuk, valójában össztársadalmi kérdésekben emeltünk szót. Pártállástól függetlenül minden józan, tisztességesen gondolkodó embernek érdeke, aki nemcsak saját magát, hanem a másik embert, s egész hazáját is figyelembe veszi, hogy ezek a súlyos kérdések megoldódjanak. Ehhez kérjük az Ön segítségét.

Mellékeljük az általunk felvetett problémák megoldására kidolgozott javaslatainkat.

Tisztelettel, - együttműködésünket, s a tőlünk telhető segítséget felajánlva közös céljaink érdekében:

Budapest, 2010. szeptember 29-én, Szent Mihály napján
Éliás Ádám elnök