Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK Demonstráció Szórólap 2010 szeptember

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

április 2024
V H K SZ CS P SZ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Névnap

Ma 2024. április 17., szerda, Rudolf napja van. Holnap Andrea és Ilma napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 468 vendég böngészi
Demonstráció Szórólap 2010 szeptember PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Akció Munkacsoport   
2010. szeptember 22. szerda, 00:00

K Ö V E T E L É S E I N K
DEMONSTRÁCIÓ 2010 SZEPTEMBER

 1. Követeljük az értékteremtő munka jogvédelmének helyreállítását.
  Ma Magyarországon az értékteremtő munkát végző ember és vállalkozás ki van szolgáltatva az ellenértéket különböző nyakkendős módszerekkel eltulajdonító, bűnös spekulációnak. A Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásai kizárólag a végfelhasználó érdekeit védik. A végfelhasználó érdekeinek szilárd jogvédelme elsőrendű társadalmi érdek, de ha az értékteremtő munka jogvédelme nem áll helyre, s az értékteremtő munkát lehetetlenné teszi az azt körülvevő jogi kiszolgáltatottságból fakadó értelmetlen, s elviselhetetlen kockázat, nem lesz mit „végfelhasználni”. Követeljük annak kimondását, hogy visszterhes szerződés keretében megteremtett dolognak nem léphet tulajdonjogába a dolog megrendelője és átvevője, amíg azt a dolgot ki nem fizette. Ha pedig a kifizetésnek feltétele a továbbértékesítés (bizományosi jellegű szerződések), akkor büntetőjogi tényállásnak tekintendő, ha a dolog megrendelője és átvevője, a dolog továbbértékesítését követően, nem fizeti ki a dolog létrehozójának, munkája ellenértékét.

 2. Követeljük a lánctartozások okainak kiküszöbölését, az ide vezető, jogsértő módszerek alkalmazásával szerzett vagyonok elkobzását, s azokból a kárvallottak jogos követeléseinek kielégítését, valamint az eddigi, jogtalan haszonélvezők megbüntetését.
  Tűrhetetlen, hogy az elvégzett munkák kifizetésének késedelmével, sőt sok esetben megtagadásával, az állam maga is generálja a lánctartozások kialakulását, mivel az önkormányzatokhoz és az állami intézményekhez nem juttatja el, vagy nem időben juttatja el a nekik járó pénzeszközöket.
  A jogalkalmazó közhatalom határozott állásfoglalása nyomán visszamenőlegesen lehetővé válhatna a lánctartozásokat elindító bűnös vagyonszerzések társadalmi méretű korrekciója: a vagyonok visszaszerzése, az értékteremtő, kisemmizett emberek és vállalkozások jogos követeléseinek kielégítése, s az állami költségvetést is megrövidítő bűnös vagyonszerzések visszavételével a kiesett adóbevételek pótlása.

 3. Követeljük a kis- és középvállalkozások konszolidációját, elmulasztott feltőkésítésük végrehajtását.
  Tragikus, a társadalom életképességét felemésztő helyzet, hogy a kis- és középvállalkozások története a megsemmisülés-újrakezdés-megsemmisülés-újrakezdés ritmusában haladjon, a jogalkotó és jogalkalmazó közhatalom mulasztásai miatt állandósult nyakkendős lerablás, szipolyozás miatt.A kkv szektor társadalma teremtette meg a múltban is és a jelenben is a nemzeti vagyont, tartja fenn és gyarapítja az országot. (Ez a szektor meghatározó mértékű átfedésben van a múlt rendszer „dolgozó népével”.) A nemzeti vagyon privatizációja során minden jogalapja meg lett volna annak, hogy e réteget, a vagyon megteremtőjét, a privatizáció bevételeiből feltőkésítsék. Ezt a hatalom nem tette meg, hanem protekciós privatizátoroknak játszott át száz- és ezermilliárdokat.
  Ezt a történelmi bűnt jóvá kell tenni.
  Nem fogyasztást ösztönző pénzosztogatást követelünk. Megfelelő pénzügy- és jogtechnikai megoldások alkalmazásával pénzalapok megteremtése és megnyitása szükséges, amelyek terhére megtörténik a teljesítőképességüket, vállalkozási komolyságukat bizonyított emberek és vállalkozások számára tartozásaik jóváírása (a köztartozásoké is), lehetőség nyílik új munkahelyek létrehozására, s a régóta szükséges műszaki fejlesztés végrehajtására.
  A kkv szektor konszolidációjára és feltőkésítésére szánt költségvetési források igen jelentős része, rövid idő alatt visszaáramlik a költségvetésbe (kiegyenlített köztartozások, helyreálló adó- és járulékfizetési képesség, az adó- és járulékfizetők körének jelentős bővülése, a gazdasági élénkülés nyomán bővülő adóbevételek).
  A kkv szektor stabilizációjának szintén létfeltétele az ezerféle hiánnyal küszködő ország szükségleteit kielégíteni hivatott források megteremtése, amely kellő mennyiségű megrendeléshez juttatja a szektort. Ehhez a társadalom érdekeit szolgáló pénz- és hitelműködési elvek alkalmazására van szükség.

 4. Követeljük az uniós és a közbeszerzési pályázatok feltételrendszerének a magyar kis- és középvállalkozások adottságaira szabott átalakítását.
  Nem tűrjük tovább, hogy az uniós pályázatok feltételei majdnem mindig, a közbeszerzési pályázatok feltételei pedig számos alkalommal úgy vannak meghatározva, hogy magyar kis- és középvállalkozások ne tudjanak azokon részt venni, vagy ha részt is vehetnek, semmi hasznuk azokból ne lehessen.

 5. Követeljük, hogy a bankok a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteit azonnal csökkentsék le a forint tényleges gyengülésének szintjére. A törlesztő részletek az árfolyamváltozások tényleges arányában és irányában változzanak. Ami efölött van, az a bankok óriási extraprofitja, amely nem tűrhető el súlyos pénzhiányban vergődő országban.
  Nem tűrjük tovább a kartellszerűen működő bankok uzsorafeltételeit. Azoknak a bankoknak, amelyek folytatni akarják a társadalom, a gazdaság és az állam lerablását, nincs tovább helyük a magyar gazdasági-pénzügyi életben.
  A forint 15-20-25 %-os gyengülése közepette a bankok 80-90 %-kal növelték a deviza elszámolású hitelek törlesztő részleteinek összegét, diktátumszerű, egyoldalú rendelkezéssel, mintha hatósági jogkört birtokolnának. Majd a forint erősödése idején még erről az uzsorajellegű szintről sem csökkentették arányosan a törlesztések összegét.
  A kis- és középvállalkozások gyenge, törékeny pénzügyi helyzetét kihasználva, zsaroló pozícióban, igazi verseny nélkül, uzsorafeltételeket diktálnak a bankok a kkv szektor egyes tagjaival szemben. Megtehetik, mert a hitelrendszer beteg működése folytán, kartellszerűen működve, akár meg is szüntethetik a hitelkihelyezéseket, pénzügyi trombózist okozva a kkv szektornak, s ezáltal az egész magyar gazdaságnak. Százmilliárdokat forgatnak egymás között, az adófizetők pénzéből juttatott biztos kamatbevételekre építve. Ez a lakosság és a gazdaság szipolyozásának újabb dimenziója, amelyben a Magyar Nemzeti Banknak is nagy felelőssége áll fenn.
  A magyar lakosság és kkv szektor ezek alatt a terhek alatt roskadozik, képtelen felegyenesedni és rendeződni. Ezt a helyzetet nem tűrjük tovább.