Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK Feljegyzés:Támadás a MOL Rt. ellen

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

július 2024
V H K SZ CS P SZ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Névnap

Ma 2024. július 21., vasárnap, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 428 vendég böngészi
Feljegyzés:Támadás a MOL Rt. ellen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Éliás Ádám   
2011. január 22. szombat, 09:48

Többen a fórumunkban, s nagyon sokan, tagok és külső érdeklődők egyaránt, sürgettek már a MOL Rt. elleni fellépés ügyében.

Szeretném közölni, hogy a VÉSZ következő célpontjai közül az egyik a MOL Rt. lesz.

A MOL Rt. alkotmányellenesen működik. Alkotmányunk, a preambulumban is és konkrét paragrafusokban is kimondja, hogy Magyarországon piacgazdaság van, s a Magyar Állam elismeri és védi a piaci verseny szabadságát.

Piacellenes és versenyellenes a monopolhelyzet. A MOL Rt. pedig monopolhelyzetet élvez. Nem azért, mert bűnös üzletpolitikával kiharcolta a monopolhelyzetet, hanem történelmileg "megörökölte". Ilyen körülmények között az Állam feladata lenne, hogy megszabva az árat, védelmezze a profitéhes mohósággal szemben a gazdaság és a társadalom életbevágó érdekeit. Erre azonban nem volt képes az Állam, mintahogy arra sem, hogy megszüntesse a monopolszituációt. Sőt azzal, hogy az üzemanyag jövedéki adóját ÁFA-val növeli, tehát az adót adóztatja (valami azt súgja nekem, hogy ez is alkotmányellenes), tovább növeli e témában cinkos hozzájárulását a gazdaság és a lakosság szipolyozásában.

Így áll elő az a helyzet, hogy miközben a MOL Rt. a beszerzési ár növekedéséről és egyéb nehézségeiről blöfföl, irtózatos extraprofitra tesz szert, a roskadozó gazdaság és lakosság meggörnyedt hátán lovagolva.

Most pedig a MOL Rt. a szégyentelenség minden határát átlépte.

Újra a jól ismert helyzet: nincs védelem, nincs megoldás. A társadalomnak magának kell fellépnie.

A VÉSZ Akció Munkacsoportja néhány napon belül megkezdi az alkotmányos gazdasági jogok helyreállítása érdekében, a MOL Rt. elleni általános, országos támadás tervének kidolgozását. Mivel sok szervezet jelezte a csatlakozását, gondosan elő kell készíteni az akciósorozatot, hogy akárhányan csatlakoznak is, a VÉSZ alapelvei érvényesüljenek: a szolidaritás, az erőszakmentesség, a bátorság, a jogszerűség és az átütő erejű hatékonyság.

Egyelőre még a terv kidolgozása következik, még nem lépünk fel a MOL Rt. ellen.

Néhány héten belül fel fogjuk szólítani a MOL Rt.-t, hogy csökkentse az üzemanyagárat 300,- Ft körüli szintre, mert a magyar társadalom nem tűr el magasabb árat, mint az úniós átlagár mínusz 5%. A Kormányt pedig felszólítjuk, hogy szüntesse meg az üzemanyag jövedéki adójának ÁFA-ját. Az Állam és a MOL Rt. ezekkel a lépésekkel közösen alakítsa ki ezt a 300 Ft,- körüli árat. - Ez még így is rettenetesen magas ár, tekintve, hogy a magyar átlagjövedelem az úniós átlagjövedelem egyharmadát sem éri el, erre azonban valóban joggal mondhatja a MOL Rt., hogy erről ő nem tehet, neki a nemzetközi piaci feltételek mellett kell működnie. Ebben a tekintetben a magyar társadalomnak is megértéssel kell együttműködnie a MOL Rt.-vel, párbeszédre készen. A magyar jövedelmi viszonyok megalázó, cselédsorra emlékeztető szintjének valódi okait és felelőseit pedig fel kell tárni és le kell leplezni.

Ez azonban már más kérdés, és másik feljegyzés témája lehet.

Most közvetlenül a Raiffeisen Bank lesz soron. Erről hamarosan sajtóközleményt adunk ki.

Isten legyen minden Olvasóval:

Éliás Ádám


A fenti írást a Fórumban itt válaszolhatod meg.