Home VÉSZ INFÓPORTÁL - ÉRDEKVÉDELMI HÍREK A LÁNCTARTOZÁSOK OKAINAK KIKÜSZÖBÖLÉSE - A LIDL-blokád útlezárás harmadik napja

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1193 vendég böngészi
A LÁNCTARTOZÁSOK OKAINAK KIKÜSZÖBÖLÉSE - A LIDL-blokád útlezárás harmadik napja PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2011. november 24. csütörtök, 00:00

A magyar gazdasági működést lebénító, rettenetes veszteségeket eredményező lánctartozások kialakulásának négy fő okcsoportja van:

- az egyoldalú árverseny, amely a csalóknak kedvez, akik eleve bekalkulálják aláajánlásuk folyamán, hogy nem fogják kifizetni a munkát;
- a hosszú alvállalkozói láncok kialakulása, amelyekbe beépülnek a pénzleszívó látszat-generálvállalkozók és látszat-fővállalkozók, akik semmit nem tesznek, csak korrupciós háttérrel elszívják a pénzt a ténylegesen teljesítő alvállalkozók elől; azért lehetséges ez, mert a generál-vállalkozó – fővállalkozó – lebonyolító tevékenység jogi kritériumainak meghatározása hiányzik;
- a projektfinanszírozás spekulációs és korrupciós jellege;
- az adórendszer anomáliái, amelyek a tisztességes, értékteremtő szereplőket kiszipolyozzák, a spekulánsokat védik.

Ezen felül a joggyakorlatban az értékteremtő ember és munka jogvédelme hazánkban ma romokban hever.
A LIDL-ügy, mint a minden betegséget feltüntető állatorvosi ló ábrája, magában hordozza az összes okot magában h.
Hiába van kiforrott, akár a kodifikációs munka előkészítésére is alkalmas koncepciónk az összes felsorolt ok kiküszöbölésére, és hiába terjesztettük be mind a régi, mind az új kormánynak, semmilyen pozitív változás nem történt ezen a pusztulással fenyegető, pedig könnyen orvosolható, beteg területen.
Az eredmény pedig ez: mára már tömeges a panasz, hogy egyetlen fillért sem kapnak elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért a teljesítő vállalkozások. Megjegyezzük, hogy nem csak az építőipar területén!
Ráadásul mára tömegessé vált a panasz, hogy az állami-önkormányzati beruházásokon teljesített munkákat sem fizetik ki, a kincstár fizetési szabotázsára hivatkozva. Pedig meg sem szabadna addig hirdetni a törvény szerint közbeszerzési pályázatot, amíg a kofozetés fedezete rendelkezésre nem áll! Vagyis az állam, ezen a területen, semmibe veszi a saját törvényeit, s élen jár a lánctartozások generálásában.

Lezajlott az útlezárás második napja a LIDL szigetszentmiklósi Logisztikai Központjánál.

Délben megtörtént az újabb tárgyalás a LIDL kezdeményezésére, a LIDL képviselői és az érintett cégvezetők, s ügyvédjeik között.
Az érintett cégek ügyvédei több változatban is előadták a jogi megoldások alternatíváit, amelyeket a LIDL vezetői kivétel nélkül, automatikusan, igazi megfontolás nélkül elutasítottak.
Az egyik megoldási javaslat szerint az érintett cégek a GROPIUS szerződésszegése miatt (mivel nem teljesítette fizetési kötelezettségeit, s nem történt meg a szabályos átadás-átvétel), felmondják a GROPIUS-szal kötött szerződést. Ebben a pillanatban az ügy kikerül a GROPIUS felszámolójának hatásköre alól. A LIDL leigazolja és kifizeti a cégek teljesítését (hiszen az ő áruházának építéséről van szó), s ennek összegét ellenkövetelésbe állítja a GROPIUS-szal szemben. Ekkor ugyan pert indíthat a GROPIUS felszámolója a LIDL ellen, de mivel számtalan, dokumentumokkal alátámasztott tény bizonyítja a GROPIUS rosszhiszeműségét és több vonatkozásban is elkövetett szerződésszegését, ezért semmi esélye sincs a GROPIUS felszámolójának a pernyertességre. Így a LIDL-t sem fenyegeti a kétszeres kifizetés „réme”.
Más technika is lehetséges, de valóban nincs olyan megoldás, amelyben ne kerülhetne szembe a LIDL a GROPIUS felszámolójával. Mivel azonban az is bizonyítható, hogy a LIDL-projektre kapott pénzeszközöket a GROPIUS más célra fordította, s a többi mellett ezzel is elkövette a szerződésszegést, ezért általában sincs semmilyen esélye a GROPIUS felszámolójának a pernyertességre, így a LIDL minden jogi kockázat nélkül, s a „kétszeres kifizetés” kockázata nélkül is rendezhetné az érintett cégek helyzetét, más technikák alkalmazásával is, - ha akarná.
Az pedig mondvacsinált hivatkozás, amely szerint a LIDL attól fél, hogy akkor más vállalkozások más projektekről is fellépnének ilyen igénnyel. A VÉSZ ugyanis a megegyezés pillanatától semmilyen további cég nevében nem fog fellépni, s a LIDL vonatkozásában befejezettnek tekintené az ügyet.
Akik viszont ölbe tett kézzel szemlélték idáig a VÉSZ küzdelmét, vagy keressenek a VÉSZ-en kívüli megoldásokat, vagy várják meg a VÉSZ-nek a GROPIUS és felszámolója elleni közvetlen fellépését. A hat érintett cég körét a VÉSZ nem fogja növelni.
A LIDL történet lezárása után ugyanis a GROPIUS felelős vezetői kerülnek sorra. Ez azonban egy következő történet lesz.
Ma eldől, hogy a LIDL-lel lehet-e a tárgyalások nyelvén beszélni, vagy sem.

A blokádot folytatjuk.

Budapest, 2009. november 24. - VÉSZ Akcióparancsnokság