Home ÉRDEKVÉDELMI HÍREK LIDL KONFLIKTUS ÉS MEGOLDÁSI LEHETŐSÉG - Az útlezárás ötödik nap

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1543 vendég böngészi
LIDL KONFLIKTUS ÉS MEGOLDÁSI LEHETŐSÉG - Az útlezárás ötödik nap PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2011. november 26. szombat, 00:00

 


A LIDL elleni fellépés előzményeinek, okainak, megoldási lehetőségének rövid összefoglalása; az útlezárás ötödik napja

A LIDL-blokád útlezárás ötödik napját a sajtón keresztül történő üzengetés jellemezte, miközben a blokádot folyamatosan fenntartottuk. A helyszíneken „állóháború” alakult ki, hatalmasra felduzzasztott LIDL őrző-védő személyzet néz farkasszemet a VÉSZ aktivistákkal. Az őrző-védők tudják, hogy csak a rendőrség védelmében biztosíthatják a területet a VÉSZ akciócsapataival szemben.
Biztonsági és szállítmányozási szakemberek mondják, hogy abból a költségből, amellyel ez a háború jár, a LIDL rég kifizethette volna az áruházát megépítő, kisemmizett vállalkozásokat. Állítólag az elmúlt napokban már negatív oldalra billent át a mérleg. Pedig a VÉSZ tarsolyában még rengeteg lehetőség van az eszkalációra, amennyiben a LIDL erre kényszeríti.
Az alábbiakban, teljes tárgyilagossággal, elfogulatlanul, a tényekre és a megoldási lehetőségekre összpontosítva leírjuk röviden az előzményeket és javaslatainkat a kibontakozásra, mielőtt új szintre helyeződne a konfliktus.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) hat tagszervezete (hat építőipari kivitelező cég) részt vett a LIDL Budapest III. Bécsi úti áruházának kivitelezésén.
E cégek szerződéses partnere a projekt fővállalkozója, a GROPIUS Zrt. volt, amellyel az érintett cégek alvállalkozói szerződést kötöttek.

Hónapokkal a munka befejezése előtt észlelték a kivitelező cégek, hogy a GROPIUS Zrt. nem fizeti ki az elvégzett, teljesítésigazolással alátámasztott számláikat. Azonnal értesítették erről a beruházó LIDL vezetőit. A LIDL foglalkozni sem volt hajlandó ezekkel a panaszokkal, s a figyelmeztetést követően is még további százmilliókat utalt át a GROPIUS-nak, tudva, hogy az nem fizeti ki a projekt megvalósításának számláit. A LIDL arra hivatkozott, hogy ő szerződéses jogviszonyban csak a GROPIUS-szal áll, másnak nem fizethet. Holott a GROPIUS ezzel a magatartásával súlyos szerződésszegést követett el, hiszen a megrendelőjétől a projekt megvalósítására kapott pénzeszközöket nem a projekt megvalósításának költségeire, hanem más célokra költötte, ezért minden joga, hivatkozási alapja meglett volna a LIDL-nek, hogy engedményezési konstrukció keretében közvetlenül fizessen az alvállalkozóknak.
A LIDL és a GROPIUS magatartásának az lett a következménye, hogy az érintett alvállalkozók egyetlen forintot sem kaptak elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért. Ugyanakkor a LIDL 80% körüli arányban, a figyelmeztetések ellenére, kifizette a GROPIUS-t.

A VÉSZ több tárgyaláson is javaslatokat tett az ügy békés, ésszerű megoldására. A LIDL szavakban mindig kifejezte, hogy megoldást akar, de minden megoldási javaslatot elutasított.

Közben a GROPIUS 2011. szeptember 29-től, október 4-i kihirdetéssel felszámolás alá került.
Ebben a helyzetben a VÉSZ, jogi szakvéleménnyel alátámasztva, azt javasolta, hogy a LIDL, amelynél, ki nem fizetett számlák, visszatartások és ellenkövetelések formájában még igen jelentős pénzeszközök maradtak, egyébként más, a GROPIUS által kivitelezett projektekről is(!), követelésvásárlás-engedményezés formájában fizesse ki a cégeket közvetlenül, a nála maradt, ehhez elegendő pénzeszközökből. A kifizetés összegét pedig számítsa be a GROPIUS felszámolójával történő elszámolás egyenlegébe. Aztán a felszámoló pereljen, ha akar.

A GROPIUS bűnös rosszhiszeműséggel járt el, hiszen a munka megkezdésekor elhallgatta az alvállalkozók elől, hogy már csődhelyzetben van, (amelynek következménye lett később a felszámolás), s tévedésben tartva, nagy költséggel járó teljesítményre késztette őket. Ennek ellenére a GROPIUS felszámolója, Marjasné Endrédy Zsuzsanna, az alvállalkozók pénzét is magának és a felszámolásnak követeli, s kijelentette, hogy nem egyezik bele az engedményezési konstrukcióba, holott más felszámolásoknál ő is alkalmazta ezt az eljárást.

Időközben az érintett cégek jogászai kidolgozták azokat a jogtechnikai megoldásokat, amelyek ugyan nem zárják ki a LIDL és a GROPIUS közötti jogvitát, azonban egyrészt lehetővé teszik a kisemmizett alvállalkozók azonnali kifizetését, másrészt a GROPIUS rosszhiszemű, szerződésszegő magatartása miatt kizárják a felszámoló pernyertességét. Például: az érintett alvállalkozók a GROPIUS súlyos szerződésszegései miatt felmondják a GROPIUS-szal kötött szerződést, ezzel az ügy kikerül a felszámoló hatásköre alól. A LIDL, az áruházát megépítő alvállalkozók teljesítését, a rendelkezésre álló teljeskörű dokumentáció alapján leigazolja és kifizeti. Ezt követően ugyan perelhet a felszámoló, azonban a GROPIUS rosszhiszeműségének és szeződésszegéseinek bizonyítékai reménytelenné teszik a pernyertességét.

A LIDL, az eddigi események tanúsága szerint sem az alvállalkozóknak, sem a felszámolónak nem akar fizetni. Az ő jogi spekulációjukkal áll szemben az a tény, hogy a kivitelező cégek, pusztán azért, mert saját pénzükön vett anyagokat építettek be, saját pénzükön finanszírozott élőmunkával, a LIDL áruházba, halálra vannak ítélve. Mindezt a LIDL ügykezelési hibája és a GROPIUS bűnös, szerződésszegő, tévedésbeejtő magatartása miatt.
A VÉSZ, amely egyedül látja el jelenleg a kis- és középvállalkozások tényleges, hatékony érdekvédelmét, ezt nem veheti tudomásul. Ebben a helyzetben, amikor már 0 forintot fizetnek a vállalkozásoknak, nincs hova hátrálni.

Békét azonban mindig lehet kötni, a VÉSZ egyáltalán nem ragaszkodik a háborúhoz.
A VÉSZ, a megosztó és PR trükközések helyett, azonnali, komoly, érdemi választ vár a LIDL-től, mielőtt az ütközés új, sokkal keményebb szintje megkezdődne. Sokan megtanulták már ebben az országban, hogy Szövetségünk nem az üres szavak és panaszkodások közössége. Azt is vegye nagyon komolyan a LIDL, hogy a kialakult helyzetben a tárgyalópartnere nem más, mint a VÉSZ.

Időben, de az utolsó pillanatban kérjük a LIDL-t, fontolja meg, hogy a kiszámíthatatlan következményekkel járó eszkalációt, vagy a tűzszünetet és a megegyezést választja.

Budapest, 2011. november 26.
A VÉSZ Akcióparancsnoksága nevében - Éliás Ádám elnök