Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK A VÉSZ ÉS A GYŐZ MOZGALOM FELLÉP KISHANTOS ÉRDEKVÉDELMÉBEN

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

június 2024
V H K SZ CS P SZ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. június 16., vasárnap, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 544 vendég böngészi
A VÉSZ ÉS A GYŐZ MOZGALOM FELLÉP KISHANTOS ÉRDEKVÉDELMÉBEN PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: VÉSZ Elnökség   
2013. október 08. kedd, 11:12

Ha létezik igazi sikertörténet a magyar vállalkozások körében a rendszerváltást követő évtizedekben, akkor a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Ökológiai Mintagazdaság és Népfőiskola létrejötte, működése, egész története annak tekinthető.
Szép hosszú neve van ennek a vállalkozásnak, de nem azért, hogy szavak mögé rejtse a semmittevést, ahogyan sok cég esetében a hosszú, zengzetes nevek és tevékenységi listák mögött nincs igazi működés, hanem azért, mert ilyen gazdag, sőt a hosszú név alapján gyaníthatónál még sokkal gazdagabb és szerteágazóbb a tevékenysége.
Miután mára már jelképpé is vált, a rövidség kedvéért a továbbiakban csak Kishantos nevével jelezzük.

Minek vált jelképévé Kishantos?

Ha röviden válaszolunk erre a kérdésre, azt mondhatjuk, hogy Kishantos mindazt jelképezi, ami jó a mi mai világunkban.
Kishantos szorgalmas népének több, mint húsz évi áldozatos, hozzáértő, tehetséges munkája áll a nagy nemzetközi elismerést kiváltó eredmények mögött. Érdemes, ha röviden is, de részletezni, minek vált jelképévé Kishantos e nagy munka által.
- Létrehozott egy mind gazdasági, mind gazdálkodási eredményeit tekintve virágzó biogazdaságot, amely a legmagasabb, legszigorúbb nemzetközi követelményeknek is megfelel.
- Egyidejűleg a fenntartható mezőgazdaság szempontjainak megfelelő kutatási programokhoz, összehasonlító vizsgálatokhoz biztosított lehetőséget földjein; a biogazdálkodás lehetőségeinek, módszereinek vizsgálata nem csak elméleti síkon, hanem a mindennapi gyakorlati munka területén is zajlik, kiváló eredménnyel.
- A teljes vállalkozás működtetésére olyan szociális struktúrát alakított ki, amely számos környéken élő ember számára létbiztonságot, az emberhez méltó élet gazdasági feltételeit teremtette meg.
- Népfőiskolát hozott létre és működtet a szakmai tudás elmélyítése és az általános műveltség fejlesztése érdekében.
- Példamutató, igazi, érdemi nemzetközi együttműködést alakított ki német és dán hasonló biogazdaságokkal és kutatóintézetekkel, hogy a legújabb nemzetközi kutatási eredmények hazai meghonosításában részt vegyen, egyben saját tapasztalatait, eredményeit átadhassa külföldi partnereinek. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság létrejövetelét Németország és Dánia segítette.
- Ha valaki azt hinné, hogy ezt a ragyogó munkát az egymást váltó kormányok ez alatt a több mint húsz év alatt versengve segítették, nagyon tévedne. Inkább az ellenkezője igaz: sajnos, mind a mai napig egymást túlszárnyalva nehezítették a különböző kormányhivatalok Kishantos életét. Hatalmas ellenszélben, állandó támadások és ellehetetlenítési kísérletek közepette munkálkodva, a korrupt, ostoba, hatalmaskodó bürokratákkal szembeni kitartásnak is jelképévé vált Kishantos.

Ismeretes, hogy az utóbbi években a hazai pénzügyi nagykutyák elérkezettnek látták az időt, hogy a kínálkozó hatalmas profit reményében tőkeerejükkel rárontsanak a vidékre, és beszálljanak a „földüzletbe”.

Kinézték maguknak Kishantos virágzó földjét is.

Megkezdődött az ilyenkor szokásos ál-pályázati színjáték, amelynek előre borítékolható „eredménye”, a hivatalos értékelés szerint is döntően „szubjektív” ítélet alapján az lett, hogy Kishantos szorgalmas népe elvesztette a „pályázatot”, és egyetlen négyzetcentimétert sem kapott, hogy ragyogó munkáját folytathassa az általa megteremtett, virágzó biogazdaság területén. Ellenben, a bio-követelményeknek megfelelően kialakított, egységesen művelt 452 hektárt tíz felé szaggatták, és nyolc olyan „győztest” hoztak ki, akiknek semmi közük sincs a fenntartható mezőgazdaság ügyéhez. Bizonyosra vehető, hogy profitorientált, romboló technológiáktól sem idegenkedő, föld-kizsigerelő gazdaságokat akarnak létrehozni Kishantos virágzó területe helyén, és alkalmasak arra, hogy többségbe kerülve a kistérség föld felett diszponáló bizottságában, a továbbiakban, a pénzérdekeltségeket képviseljék.

Tudomásunk van róla, hogy Kishantos elkeseredett, kétségbeesett, megalázott, vesztes népe, megrendítő áldozati szakrális cselekvésre készül.

A VÉSZ és a GYŐZ (Gyorsreagálású Önvédelmi Zónák) Mozgalom minden erejével Kishantos mellé áll.

Akciócsapataink meg fogják keresni a nyolc „győztest”, és meg fogják kérdezni tőlük, miért akarják Kishantost elpusztítani, és szorgalmas népét tönkretenni. Mindent megteszünk, hogy lebeszéljük őket a pusztításról.

Közben megalakult a „Szövetség Kishantosért és a Fenntarthatóságért” nevű társadalmi összefogás, amelyhez a VÉSZ és a GYŐZ Mozgalom is csatlakozott. Ez a társadalmi összefogás Kishantos megmentése érdekében nyílt levéllel fordult a társadalomhoz és a közhatalomhoz:

El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól! - nyílt levél

Mi, e nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 21 év munkájának eredményeként a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás támogatása érdekében. Ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósított meg az elmúlt időszakban. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biogazdálkodást folytat az adott területen, és az ebből befolyó összeget népfőiskola működtetésére fordítja. Ami itt megvalósult, az pontosan a kormány által kidolgozott és elfogadott Nemzeti Vidékstratégia céljait tükrözi. A magyar vidéknek ilyen központokra lenne szüksége ahhoz, hogy működésükkel, tudásukkal segítsenek abban, hogy mezőgazdasági termelésünk hosszú távon fenntarthatóvá, jövedelmezővé váljon. Kishantos a tiszta, vegyszermentes mezőgazdaságot, egészséges táplálékunkat, a közösségi érdekeknek az egyéni érdekek fölé helyezését képviseli Magyarországon.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét - a korábbi kormányközi megállapodás alapján - melynek bérleti joga 2013. október 31-én lejár. A földterület jövőbeni hasznosítására a Magyar Állam képviseletében az NFA már tavaly meghirdette a területeket. Az eddig eredményesen működő egységes területet tíz részre szabdalták. Ezek mindegyikére természetesen a kishantosi biogazdaság is benyújtotta pályázatát, hiszen a jövőben is szeretné folytatni mintaértékű nonprofit tevékenységét. Az NFA azonban úgy döntött, hogy új, zömében nem helyben lakó „gazdálkodók” és egy gazdasági társaság kapják a területeket. Egyetlen négyzetcentimétert sem hagytak az eddig példásan működő Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak, ellehetetlenítve ezzel további működését. Még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanúnkat, hogy az eljárást a háttérből manipulálták.

Nem hagyhatjuk, hogy az évtizedek óta a közösséget szolgáló Központ öncélú politikai csatározások martalékává váljon. Követeljük a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeit érintő földbérleti pályázat eredményének megsemmisítését! Felszólítjuk a Nemzeti Földalap vezetését, hogy a korábbi pályázatot érvénytelenítse, bontsa fel a már megkötött szerződéseket és biztosítsa a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ további működését! Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úrtól és Orbán Viktor miniszterelnök úrtól elvárjuk, hogy biztosítsák a Nemzeti Vidékstratégia elveinek gyakorlati megvalósítását.

Jelen levelet aláírók kijelentjük, hogy minden eszközt felhasználunk, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tovább folytathassa az egész társadalom érdekében végzett, nemzetközileg is elismert tevékenységét.

Budapest, 2013. október 2.

Kezdeményező szervezetek:
Föld Színház Műhely
Gazdálkodó Családok Egyesülete
Greenpeace Magyarország Egyesület
Krétakör
Levegő Munkacsoport
Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület
Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Népfőiskolai Társaság
Magyar Természetvédők Szövetsége
Szövetség az Élő Tiszáért
Védegylet
Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége
WWF Magyarország