Home VÉSZ KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1283 vendég böngészi
KÖZLEMÉNYEK PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 8
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám elnök   
2014. március 18. kedd, 14:34

I. Harckészültség a bankháború újabb szakaszára
II. A Pörzse Sándornak írt levél nyilvánosságra hozatala teljes terjedelemben
III. A VÉSZ Ifjúsági Tagozatának megalakulása

I. Harckészültség a bankháború újabb szakaszára

A Bankszövetség elnöke és az egyes kereskedelmi bankok nem reagáltak a Gyorsreagálású Önvédelmi Zónák (GYŐZ) Mozgalom 2014 február 12-én küldött „Megbékélést ajánló szelíd ultimátum”-ára, amelyet honlapunkon is leközöltünk.
A Bankszövetség elnökéhez eljuttatott „Szelíd ultimátumunkban” felszólítottuk a bankokat, hogy most, amikor a jogalkotó közhatalom a jogi feltételek rendezésével még mindig nem oldotta meg a hamisan devizahitelezésnek nevezett spekulatív kölcsön-manipuláció áldozataivá vált több százezer adós család sorsát, tegyenek gesztust a társadalom irányába, hogy létrejöjjön a megbékélés, és helyreálljon irántuk a közbizalom. Azt kértük, hogy a jogi rendezés várható időpontjáig, ami (tekintettel a választásokra és az új Parlament és Kormány működésének megkezdésére) szeptember 30. lehet, önként vállaljanak kötelezettséget arra, hogy sem végrehajtási, sem árverezési, sem kilakoltatási eljárást nem indítanak, a már elindított eljárásokat pedig felfüggesztik. Ezt a moratóriumot az otthonukat jogszerűen elfoglaló, a törlesztőrészletek hitelezők általi egyoldalú, nagymértékű megemelése miatt, vagy szociális körülményeik folytán fizetésképtelenné vált, egyetlen otthonnal rendelkező, devizaalapú, lakóingatlan-jelzáloggal terhelt kölcsönszerződésekben érintett adósok esetére kértük.
A Bankszövetség elnökét kértük „Szelíd ultimátumunk” továbbítására az érintett kereskedelmi bankok felé, mielőbbi választ várva.
Válasz azonban nem érkezett.
Sajnálatos, hogy a bankok elmulasztották a megbékélés lehetőségét. Úgy látszik, naív feltételezés volt részünkről, hogy talán megváltozott a bankok stílusa, belátták, hogy nem lehet háborút folytatni az ellen a társadalom ellen, amelynek keretében működve haszonnal akarnak tevékenykedni.
Nem áll módunkban eldönteni, hogy a válasz megtagadása a bankok szokásos presztizs-allűrjeiből adódó üres, ostoba gőg eredménye-e, vagy pedig éppen annak a jele, hogy nem értették meg az idők szavát, s a hivatalos kilakoltatási moratórium lejártát, április 30-át követően neki akarnak látni az árverezéseknek és kilakoltatásoknak.
Mindenesetre riadót fújunk, készülni kell a bankháború új szakaszának megvívására.
Nem értünk egyet azokkal a szervezetekkel, amelyek gyűlések, vagy vonulások demonstrációival akarnak csupán fellépni. A magyar társadalomnak bőséges tapasztalatai vannak arról, hogy a puszta demonstrációkat éppen azok nevetik ki a leghangosabban, akikkel szemben zajlanak.
Nekünk viszont arról is gazdag tapasztalataink vannak, hogy senki nem neveti ki e hazában, sem a multik, sem a bankok, sem a spekuláns pénz-oligarchák, ha a GYŐZ Mozgalom, vagy a VÉSZ akciócsapatai megjelennek, demonstrálnak, vagy akciót hajtanak végre ellenük.
Ennek megszervezését kell előkészítenünk, és minden tönkretett, becsapott, vagy szolidaritásból együttérző embert ehhez hívunk csatlakozásra.
Országos szinten kell megszerveződni, de az erőket nem szabad szétforgácsolni. Nem „általában” kell a bankszféra ellen fellépni, hanem konkrétan egy bankot kell kiválasztani azok közül, amelyek árverezésekre és kilakoltatásokra vetemednek. A kiválasztott bank ellen meg kell indítani a támadást a következő „hadműveleti terv” szerint:
1. Az árverezéseket és kilakoltatásokat kezdeményező bankokat az érdekvédelmi társadalmi szervezetek feketelistára helyezik, Magyarország „közellenség-bankjainak” nyilvánítják őket, a feketelistát nyilvánosságra hozzák.
2. A feketelistán szereplő bankok közül kiválasztanak egyet, működésének megsemmisítése céljából. Nevezzük ezt célbanknak.
3. A célbank lebénítása érdekében, a célbank összes fiókjában „ügyintézési akciót” kell végrehajtani. Ennek mottója: „Nem jövünk ki addig a bankból, amíg mindent meg nem értettünk!”
Az akció lezajlása: a bankfiókba bemegy 12-14 aktivista, sorszámot tépnek, és amikor sorra kerülnek, mindennemű fegyelmezetlenség, vagy hangoskodás nélkül leülnek az egyes ügyintézőknél, kikérik a szerződéstervezeteket, üzletszabályzatokat, s ha kell órákon keresztül, minden mondat értelméről felvilágosítást kérnek az adott ügyintézőtől. Nem lesz nehéz dolguk, mert a bankok szándékosan úgy fogalmazzák meg dokumentumaikat, hogy ne lehessen megérteni azokat.
Tapasztalataink szerint néhány perccel az akció kezdete után a bankfiókok bezárnak. Ekkor a fiók előtt várakoznak az aktivisták, s azonnal visszatérnek, mihelyt a bank újra kinyit. Ezt a külső várakozást rendőrségen bejelentett demonstrációra kell felhasználni.
4. Az akciókkal egyidejűleg az érdekvédelmi társadalmi szervezetek közleményben szólítják fel a betéteseket, hogy a célbankból vegyék ki a pénzüket, a becsapott, tönkretett családokkal érzett szolidaritásból, és mert a célbank működése amúgy is le fog bénulni.
Ezt egyetlen bank sem képes túlélni. Ha egy bank működésének megsemmisítése nem volt elég, és folytatódnak a kilakoltatások, jön a következő bank, és így tovább.
Egyáltalán nem célunk bármely bank tönkretétele, vagy a pénzügyi rendszer megingatása. Viszont azt a szociális katasztrófát meg fogjuk akadályozni, amely az árverezések és kilakoltatások végrehajtásával bekövetkezne.
Tettekkel fogjuk bizonyítani: az ember fontosabb, mint a pénz, az emberi élet, és különösen a fenyegetett sok tízezer gyermek életérdeke előbbre való minden pénzérdeknél.

A FIDESZ-KDNP pártszövetség négy év alatt, kétharmados parlamenti többség birtokában sem oldotta meg ezt a morális-szociális-pénzügyi szempontból egyaránt súlyos problémát. Ez akkor is így van, ha azt is hozzá kell tennünk, hogy nagy eredményeik is vannak.
A jogi organizáció legmagasabb jogalkalmazó testületei e kérdés rendezésében sorra visszadobják a labdát a jogalkotó közhatalom térfelére. S miközben ez a labdázás éveken át folyik, több százezer család élete rettegésben zajlik, hogy vajon mikor fogják elveszteni egyetlen otthonukat.
Ebben a helyzetben a társadalom önvédelmi szervezeteinek kell megmutatniuk – szigorúan erőszakmentes, de hatékony eszközökkel és módszerekkel -, mit tűrnek el és mit nem tűrnek el ebben az országban. Családok sokaságának a tönkretétele nyerészkedés céljából – nem tűrhető el. Aki ezt megkísérli, kilakoltatjuk az országból, s a társadalmi összefogással szemben semmilyen erő nem lesz képes ellenállni.
Így vettük tudomásul, hogy a bankok elutasították a megbékélést és a bizalom helyreállítását.

II. A Pörzse Sándornak írt levél nyilvánosságra hozatala teljes terjedelemben

Pörzse Sándor volt országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozta kármegelőző céllal írt levelünk egyes kiragadott részleteit. Mivel ezek az összefüggésükből kiragadott részletek alkalmasak arra, hogy hamis színben tüntessék fel levelünk célját és tartalmát, a nyilvánosságra hozásukkal Pörzse Sándor arra kényszerített minket, hogy a levél tartalmát teljes terjedelemben közreadjuk.
Pörzse Sándor, aki már öt perre elegendő rágalmazó hazugságot írt és terjesztett a VÉSZ-ről, még mindig azt hiszi, hogy ha újabb pereket indít ellenünk, és rágalmazza a VÉSZ-t, akkor majd nem kell kifizetnie azt a vállalkozást, amelyik megépítette családi otthonát. Az a benyomásunk, hogy nincs tisztában helyzete súlyosságával. És azt sem látja kellő komolysággal, hogy a VÉSZ addig folytatja érdekvédelmi küzdelmét, amíg az igazság helyre nem áll.
Talán nem véletlen, hogy a JOBBIK Párt, sem egyéni, sem listás helyen nem indította a választásokon Pörzse Sándort. Valaki, aki a neki munkát végző vállalkozást nem akarja kifizetni, s mindezt a multikat megszégyenítő rafinériával műveli, vizet prédikál és bort iszik, - figyelembe véve a JOBBIK meghirdetett programját.
A VÉSZ tagjai között, sőt vezetőségében is vannak, akik jó személyes kapcsolatban állnak a JOBBIK vezetőivel. Mindent megtettek, hogy az igazságnak megfelelő, békés megegyezés szülessen, de hiába.
A fejlemények üzenetét megértettük, még akkor is, ha a Párt esetleg nyilatkozatot adna ki, miszerint Pörzse kiszorítása nincs összefüggésben a VÉSZ-konfliktussal. Mindenesetre ez sokat emelt a JOBBIK hitelességén, s hozzájárulhatott – éppen a választások közeledtével – népszerűségének előretörésében.

Íme a levél:

„Dr. Győrfi Adrienne asszonynak és
Pörzse Sándor képviselő úrnak
1141 Budapest, Németpróna u. 41/a
2021 Tahitótfalu, Tordák dűlő Hrsz. 4643

Tárgy: az érdekvédelmi ellenfeleinket fenyegető súlyos veszély elhárítása

Tisztelt Asszonyom és Uram!
Az elmúlt évek folyamán számos kísérletet tettünk arra, hogy egyfelől Önök mint megrendelők, másfelől az Önök otthonát megépítő Dohán Gergely úr között megegyezés szülessen az elvégzett munka elszámolásáról. Bizonyítottuk, hogy semmilyen jogi, vagy bármilyen más akadálya nincs a helyzet megoldásának, mégsem történt semmi.
Annak, hogy most mégis újra írok Önöknek, az az oka, hogy a veszély olyan mértéke jelentkezett, amely a nyilvánosságra került érdekvédelmi ügyeinkben szereplő ellenfeleinket súlyosan fenyegeti.
2014. január 22-én levelet kaptunk egy magát Őrseregnek nevező ismeretlen szervezettől, amely a levélben magára vállalta a Lehel úti bankrobbantást.
A konspiratív jelleggel, betűkirakással megírt levél, legnagyobb megdöbbenésünkre, a VÉSZ honlapján közzétett közleményeinkre hivatkozik. A levél kitér a VÉSZ érdekvédelmi konfliktusaira is.
A VÉSZ Elnöksége a sajtó útján is közzétett nyilatkozatában ítélt el minden, emberekre veszélyes cselekedetet, s közölte: rosszul értelmezik a VÉSZ küzdelme iránti rokonszenvet, akik azt hiszik, hogy bármilyen erőszakos cselekménnyel segíthetik harcunkat. Sőt, leszögeztük, hogy a VÉSZ ellenségének fog minden személyt és szervezetet tekinteni, aki, vagy amely más embereknek – bárkik is legyenek azok –, bárminemű erőszakos cselekménnyel sérelmet okoz.
Mivel a levél konkrétan megemlíti az Őrsereg következő célpontjait, ezért, és a nyomozás érdekei miatt is, a levél szövege egyelőre nem hozható nyilvánosságra.
Legfontosabb feladatunknak azt tekintjük, hogy eleget tegyünk kármegelőzési kötelezettségeinknek.
Ugyanakkor, a legszigorúbb titoktartást kérve, közölnöm kell Önökkel, hogy ebben a levélben az Őrsereg, a lehetséges további célpontok között, egyértelműen célozva érdekvédelmi konfliktusainkra, az „oligarkák” elleni fellépést is kilátásba helyezi. Tekintettel arra, hogy az Önökkel kapcsolatos konfliktusunk honlapunkon és a sajtóban is többször megjelent, szeretnénk nagyon komolyan felhívni a figyelmüket, hogy Önök is a veszélyeztetett zónába kerültek.
Január 23-án bejelentést tettem a rendőrségen, átadtam ezt a levelet, és azóta folyik a legmagasabb szinten (NNI) a nyomozás. Időnként érdeklődöm a helyzetről, de egyelőre még arra nézve sem kaptam egyértelmű jelzést a rendőrségtől, hogy vajon egy komolytalan, „diákcsíny” jellegű butaságról van-e szó, vagy pedig nagyon is komolyan kell venni. Legutóbbi (február 28.) tanúkihallgatásom során a kérdések arra utaltak, hogy az a feltételezés is a vizsgálandó verziók között van, miszerint a levél esetleg kapcsolatban lehet a robbantókkal. Ez a kihallgatás döbbentett rá, hogy a magunk részéről nekünk is eleget kell tennünk kármegelőzési kötelezettségünknek.
Eljöhet az a pillanat, amikor a minket terhelő kármegelőzési kötelezettség miatt, amely kötelezettség alól a rendőrségi nyomozás sem mentesíthet minket, nyilvánosságra kell hoznunk az érdekvédelmi ellenfeleinket fenyegető veszélyt. Ennek csak úgy tudjuk elejét venni, ha megoldódik az ügy, és a megbékélés tényét hozhatjuk nyilvánosságra.
Kötelességünk, hogy minden módon elejét vegyük lehetséges tragikus fejleményeknek. Ugyanakkor az is kötelességünk, hogy addig folytassuk ebben az ügyben is érdekvédelmi küzdelmünket, amíg az meg nem oldódik. Eddig nem tettük szóvá, de rendezetlen a vízvétel problémája is.
A lehetséges kár megelőzése érdekében első lépésként tehát azt kérjük, hogy azonnal kezdődjenek meg a gyors megegyezésre irányuló tárgyalások. Meggyőződésünk, hogy ha e felszólításunkról, a tárgyalásokról, majd a megegyezés tényéről közleményt adunk ki, akkor a magunk részéről, elítélő nyilatkozatunkkal együtt, és Önökkel közösen, megtettük a tőlünk telhetőt a baj megelőzése érdekében.
Ha Önök elutasítják az együttműködést a veszély közös elhárítása érdekében, kénytelenek leszünk olyan, az igazságnak megfelelő közleményeket kibocsátani, akár a honlapunkon, akár a sajtón keresztül, amelyekkel elejét vehetjük annak, hogy az Önök felelőtlen magatartása miatt másokat érjen esetleges támadás.
Illúzió lenne azt hinni, hogy bármiféle hatósági-rendőrségi fellépés békét teremthet ezekben az ügyekben. Kizárólag a munka korrekt, jogszerű elszámolása hozhatja el a mindenki által várva várt megbékélést. Mi semmi mást nem akarunk.
A helyzet azért vált drámaivá, mert most egy tőlünk teljesen idegen, erőszakmentes fellépésünk stílusával ellentétes erő is jelentkezett, amellyel semmi szín alatt nem szeretnénk, ha összemosnának bennünket. Éppen ezért kérem a gyors, érdemi megegyezést célzó tárgyalások azonnali megkezdését.
Öt napon belül várom szíves válaszukat és érdemi lépéseiket.
Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy felszólításunk tényét nyilvánosságra hozzuk.
Üdvözlettel:
Budapest, 2014 március 5.

Éliás Ádám elnök
a VÉSZ Elnöksége és a GYŐZ Mozgalom nevében”

Sok más érdekvédelmi ellenfelünknek küldtünk hasonló tartalmú levelet. A címzettek listáját hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Nem hozzuk nyilvánosságra azok nevét, akikkel időközben előrehaladott állapotba kerültek a tárgyalások, vagy be is fejeződtek, a megegyezés érdekében. Ezekkel a volt ellenfelekkel ugyanis megszűnt az érdekvédelmi konfliktus.

III. A VÉSZ Ifjúsági Tagozatának megalakulása

Mint azt már jeleztük, a fiatalok részéről a VÉSZ iránt egyre erősebben mutatkozó érdeklődés miatt a VÉSZ Elnöksége határozatot hozott Ifjúsági Tagozat megalakításáról.
Megalkottuk az Ifjúsági Tagozat működési szabályzatát. Eszerint önállóan működik, lehet pártoló és rendes tagja, saját akciói és demonstrációi lehetnek, a központi akciókon és demonstrációkon saját döntése szerint vehet részt, tanulók és állástalanok tagdíjmentesek, pályakezdők havi tagdíja jelképes (100,- Ft), a Tagozat elnöke tagja a VÉSZ Vezetőségének.
Azt szeretnénk, hogy a fiatalok sajátos problémáinak megoldása érdekében a VÉSZ minden erejével és lehetőségével fellépjen. Joggal kaptunk kritikus megjegyzéseket különböző ifjúsági szervezetektől, diákoktól, hogy a VÉSZ miért nem aktivizálódik a fiatalok érdekvédelmében, amikor olyan sok más társadalmi csoport mellett kiállt. Éppen azért szeretnénk aktív, tehetséges, bátor fiatalokból álló, pezsgő életű Ifjúsági Tagozatot a VÉSZ mellett látni, hogy első kézből szembesülhessünk a problémáikkal, és igazán segíteni tudjunk gondjaik enyhítésében, s ha lehetséges, megoldásában is.
Az Ifjúsági Tagozat szervezői:
Uszkay Krisztina,
Benkő Ádám,
Csiszár Balázs.
Jelentkezni a VÉSZ email-címén lehet: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

Budapest, 2014 március 18.

Éliás Ádám elnök
GYŐZ Mozgalom és VÉSZ