Home VÉSZ Akciók-Videó 2008 videó hírei A VÉSZ „tulajdon-visszavételi akciója" Hévízen

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

június 2024
V H K SZ CS P SZ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 319 vendég böngészi
A VÉSZ „tulajdon-visszavételi akciója" Hévízen PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Írta: KesztHelyi, 2009, május 19 - 21:54 bulvár Hévíz   
2009. május 19. kedd, 00:00

Forrás: HelikonPortal.NET

A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetség aktivistái ma Hévizen estek neki egy négycsillagos hotelnek. A kivitelező vállalkozók hiába várják a pénzüket. Az akciót nagy titokban szervezték, a rendőrség nem kapott fülest, így a VÉSZ „tulajdon-visszavételi akcióját” nem hiúsíthatták meg.

 

Reggel nyolckor Keszthelyen találkoztak a Vállalkozások Érdekképviseleti Szervezete (VÉSZ) aktivistái, akik szokás szerint az ország valamennyi területéről érkeztek. Ott közölték a résztvevőkkel, hogy Hévízen kerül sor az akcióra. A helyszín a hajdanvolt Fit Szálló, ma Spa & Wellness Hotelként hirdeti magát a bejárati kapun. Az 51 szobával és apartmannal rendelkező hotel a ForHotels Group egyik tagja, amely 2008 elején alakult, és jelenleg 3 szállodát üzemeltet országszerte. A ForHotels Kft. 2008 januárjában szerződött a City Galéria Kft-vel a szálloda felújítására. Az üzemeltető cég a vállalt szerződési összeghez képest 30 %-kal több pótmunkát rendelt meg menet közben. Schill Kornélné, a City Galéria Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az üzemeltető cég 41,2 millió forinttal tartozik nekik, miközben a ForHotels Group küldött nekik egy ellenszámlát, amelyben 42,7 millió forint szerepel, vagyis a generálkivitelezőnek többet kellene fizetnie, mint amennyi a járandósága lenne a munka után. Ebben az ellenszámlában a ForHotels Kft. el nem végzett munkákra, az építési naplóban ajánlottól eltérő egységárakra és többletmunkákra hivatkozik. Schillné ezeket mondvacsinált kifogásnak tartja. A ForHotels Kft hozzáteszi a követelése végén, hogy a kivitelező által okozott kárt nem is számolta fel. „Különféle módon” okozott károkról beszél Kánev László, a ForHotels Kft. ügyvezetője. Az üzemeltető cég többségi tulajdonosa ráadásul korábban szoros kapcsolatot ápolt a Brittonnal, amely cég a brókerbotrány idején vált hírhedté.

Hogyan lehetett az év szállodája?

Felmerül a kérdés, hogy ha a szállodaműködtető cégnek ennyi kára származott a felújításból, akkor hogyan képes 4 csillagos szinten külföldi vendégeket fogadni, ráadásul 2008-ban egy internetes szavazáson a hotelt a „legjobb szálloda” címmel tüntették ki. Az egyik aktivista ironikusan megjegyezte, hogy köszönetet kívánnak mondani az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnökének, Szűcs Györgynek, mert ő nyilatkozta nekik, hogy a körbetartozások ellen fel kell lépni. Az elnök is próbált közvetíteni a vitás felek között – sikertelenül.

Az ügy pikantériája, hogy ez a hévízi szálloda az IPOSZ tulajdonában van, csupán üzemeltetésre adta át a ForHotels Groupnak, amely arra specializálódott, hogy a szállodák folyamatos működtetése mellett a tulajdonosi elvárásoknak megfelelő felújításokat is menedzseli. Az IPOSZ-on belül is felháborodást váltott ki a szálloda bérbeadása. Ráadásul az IPOSZ tavaly május 23-ai ülésén olyan határozatot hoztak, miszerint az Országos Elnökség „köszönetét fejezi ki a befektető és a kivitelezést végző személyeknek és szervezeteknek.” Ha valami nem stimmel a felújítással, akkor mit köszöntek meg a tulajdonosok, amikor az üzemeltető nem akarja kifizetni a generálkivitelezőt? Ráadásul korábban az IPOSZ olyan határozatot hozott, hogy három szállodájára, amelyeket jelenleg a ForHotels Group üzemeltet, 250 millió forint értékig jelzálogot jegyezzenek be a „beruházási tervekre”. Vagyis bérbe adják a közvagyont, felvesznek rá óriási hitelt, egy magáncég szedi a hasznot, és még ki sem akarja fizetni a kivitelezőt.

A portás csak nézett

A semmiből váratlanul feltűnő VÉSZ-tagok pillanatok alatt ellepték a hotelt, az elképedő portás mellett felmarkolták a szobakulcsokat, végigjárták az emeleteket, a nem lakott szobák ajtajait villámgyorsan leszerelték, majd a több mint 20 nyílászárót gondosan elhelyezték a kint várakozó teherautókon. Komplett csaptelepeket, mosdókagylókat, egyéb alapfelszerelési tárgyakat vontak ki a forgalomból, mire a rendőrség megérkezett, az akció befejeződött, és a „visszavett” alkatrészek elszállításra kerültek. A hangulat: döbbent szállóvendégek, tanácstalan személyzet, szakszerű „bontászok” és szemerkélő eső, mindez a reggeli előtt. A szálloda vezetője a rendőrségnek elmondta, hogy feljelentést kíván tenni, mert álláspontja szerint őt lökdösték a VÉSZ-akivisták. Mi szemtanúként eme állítását nem tudnánk megerősíteni.

Aztán egy kis James Bond-akció

A hévízi események után még egy akciót szervezett a VÉSZ. Azonban a rendőrség az alkatrészeket elszállító teherautók rendszámait feljegyezte, és gyakorlatilag körözést adott ki ellenük. Egy rendőrjárőr Hévíztől kb. 100 kilométerre egy benzinkútnál a teherautók nyomára bukkant, ahová egyébként a gyülekezőt szervezték az újabb „bevetés” előtt. A szervezők a teherautókat haza küldték, és személyautókkal folytatták az utat a célállomás felé. A résztvevők több csoportra oszlottak, megtévesztő köröket tettek különféle főutakon és mellékutakon Kápolnásnyék körzetében. A dezinformálás az aktivisták számára sikeresnek bizonyult. Végül az ebédidő alatt, amikor a munkások elhagyták a célobjektumot, újabb akcióra került sor. A helyszín egy kápolnásnyéki hajóépítő üzem volt, amelyet a fémszerkezetű csarnoképítésre szakosodott H-West 3000 Kft épített fel. Az ügyvezető elmondása szerint 130 millióval tartoznak neki, a munkadíjából még egy fillért sem látott. Az ellenérdekelt fél egyetlen képviselője sem volt jelen az akciónál. Itt is több helyen támadtak a munkások, volt, aki hátulról a tűzlétrán kapaszkodott fel a tetőszerkezetre, mások a helyiségeket járták körbe, és ami mozdítható és leszerelhető volt, azt el is távolították a helyükről. Végül megint jó néhány nyílászárót pakoltak a kocsikra, majd villámgyorsan távoztak. Mire kiérkezett a rendőrség, már ismét üres és kihalt volt a szerelőcsarnok, csupán néhány esztétikus, kecses újépítésű hajó tikkadozott a nyári kánikulában.