Home

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1173 vendég böngészi
APEH JAVASLATOK VÉSZ - Bella PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: VÉSZ Elnökség   
2009. június 21. vasárnap, 00:00

Javaslatok az adóhatóság részére a magyar kis- és közepes vállalkozások tömeges csődhelyzetének elkerülése érdekében

A negatív gazdasági folyamatok, és a válság elsősorban azokat a vállalkozásokat hozza kilátástalan helyzetbe, melyek normál körülmények között életképesen működni és foglalkoztatni tudnának. Hiszen ezeknek a vállalkozásoknak vannak adó és járulékterhei, ezek voltak alkalmasak arra, hogy foglalkoztassanak, pályázatokon támogatási összegeket nyerjenek, fejlesztésre hitelt igényeljenek. A lánctartozás évek óta egyre nagyobb volumenű veszteségeket okoz a cégeknek, sokan azért vettek fel hitelt, hogy a béreket, járulékokat, adókat, beszállítókat fizetni tudják. Folyamatos megrendelés állomány esetén előre tudtak menekülni, a költségeket, ha csúszással is, de ki tudták egyenlíteni. Azonban a gazdasági válság miatt drasztikusan visszaeső kereslet önerőből megoldhatatlan helyzet elé állítja az építőipar kis- és közepes vállalkozásait.

  1. Azonnali megoldásokra, válságkezelésre van szükség ahhoz, hogy a tömeges csőd és az azzal járó, a gazdaság minden területére kiható tragédiák elkerülhetőek legyenek. Ez a válságkezelés azonban kizárólag az erkölcsi és morális alap helyreállításával történhet, melynek sarkalatos pontja, hogy a kiszámlázott, de a megrendelő által ki nem egyenlített számla után ÁFÁ-t, adót behajtani a károsult vállalkozón igazságtalan és erkölcstelen. A törvényhozói hatalom ezzel az eljárásrenddel biztatást adott azoknak az üzleti köröknek, melyek sportot űznek abból, hogy az alvállalkozókkal finanszíroztatják a beruházást, majd mondvacsinált okokra hivatkozva megtagadják a jogos járandóság kifizetését. Az állam is beszáll ebbe a tisztességtelen ügyletbe, amikor a „virtuális számla” után ÁFÁ-t, adót, járulékot hajt be a szerencsétlen vállalkozón, ahelyett, hogy segítséget nyújtana ahhoz, hogy a követeléséhez jusson. Ezt a gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni! Amennyiben a károsult vállalkozó hitelt érdemlően bizonyítja az igazát, akkor az adóhatóság a számlát ki nem egyenlítő megrendelővel szemben kezdeményezzen eljárást!

  2. Moratóriumot kell hirdetni az építőipari cégek csődeljárási ügyeiben, figyelembe kell venni, hogy az adott cégnek milyen nagyságrendű kintlévősége van, a behajthatatlan összegek esetében a számla után befizetett közterhek azonnali visszautalása, adó, járulék tartozás esetén a visszajáró összeg beszámítása esélyt ad a túlélésre.

  3. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége által feltárt gazdasági visszaélések ügyében azonnali, gyorsított rendőrségi eljárást követelünk. Javasoljuk olyan gazdasági rendőrségi csoport létrehozását, mely kifejezetten a lánctartozással kapcsolatos ügyek szakszerű, gyors felgöngyölítését kapná feladatául. Az adóhatósággal és a károsult vállalkozások érdekképviseletét felvállaló VÉSZ-szel együttműködve rövid időn belül áttörő sikert lehetne elérni az ilyen irányú gazdasági bűnözés visszaszorításában.

  4. Ezzel együtt követeljük pénzügyi forrás, keret létrehozását, amelyből azokat a vállalkozásokat lehet életben tartani, segíteni, amelyek más munkáján nyerészkedő, bűnös cégek áldozatai lettek, amennyiben a cég előtörténete, referenciái alapján megállapítható, hogy kizárólag a kintlévőségek okozzák a társaság csődhelyzetét.

  5. E vállalkozások esetében követeljük, hogy az eljárás lefolytatása alatt az APEH függessze fel az önhibáján kívül bajbajutott cég elleni mindenféle adó- és járulék behajtási eljárását, és ne vessen ki inkasszót a vállalkozás számláira. Az APEH vizsgálja felül az önhibájukon kívül hátralékos vállalkozásokra kirótt behajtási gyakorlatát, mert az esetek túlnyomó részében rugalmatlan, a segítőkészség legkisebb jelét sem mutatja és megalázza azokat a vállalkozókat, akiknek amúgy is nagy lelki teher a tartozás.

  6. Amennyiben a cégnek hitel vagy más okból kifolyólag 0-s APEH igazolásra lenne szüksége, úgy tüntesse fel az igazoláson, hogy a cégnek jogos követelése van x cég felé, melynek realizálódásáig az APEH haladékot ad a tartozás kifizetésére.

  7. A vállalkozások helyzetének normalizálódásáig lehetővé kellene tenni a hitel felvételt APEH tartozás rendezésére, ha egyébként a cég életképes.

  8. Sürgősen meg kell szüntetni azt az előírást, mely közbeszerzési eljárás alá tartozó munkáknál a számla befogadását 0-s igazolás csatolásához köti! Alvállalkozók tömegeinek csődjét okozhatja, hogy az állam tetemes késéssel egyenlíti ki a számlákat a fővállalkozó felé, aki azért nem tudja kifizetni az alvállalkozóját, mert a csúszás miatt közben köztartozása keletkezett. Az alvállalkozó által elvégzett munka értéke sokszorosan meghaladja a kifizetendő adóhátralékot, amit azonban nem tud kiegyenlíteni az életszerűtlen és minden józan megfontolással szembemenő törvényi előírás miatt, áthidaló hitelt pedig nem vehet fel a köztartozás kiegyenlítésére.

  9. És végül, de nem utolsósorban: a magyar kis- és közepes vállalkozások joggal várják el az adóhatóságtól, hogy partnerként és ne potenciális adócsalóként kezelje őket. Minden hiedelemmel ellentétben, a vállalkozások zöme abban érdekelt, hogy világos, átlátható feltételekkel és elviselhető mértékben történjen az adóztatás. A folyamatosan fenntartott fenyegetettség, a betarthatatlan jogszabályok, előírások, valamint a gazdasági körülmények rohamos romlása pont a társadalmilag kívánt hatás ellentétét váltja ki; egyre többen kerülnek át a fekete gazdaságba, álláshelyek szűnnek meg, ezáltal az állam újabb bevételektől esik el, a kiadásai pedig sokasodnak a szociális helyzet romlása miatt.

A VÉSZ május 20.-i természetbeni ÁFA fizetési akciója után örömmel nyugtáztuk Bakonyi Ágnes APEH szóvivő asszony felajánlott közvetítői segítségét, hogy a törvényhozói hatalom olyan szintjére tudja eljuttatni a javaslatainkat, ahol érdemben foglalkozni fognak velük. Nekünk ez sajnos nem sikerült, az ősszel benyújtott petícióinkra a mai napig semmiféle reagálást nem kaptunk. Pedig a magyar vállalkozások talpon tartása össztársadalmi érdek, a segítségnyújtás kötelessége és nem kegye annak a politikai elitnek, amely aktív részese és haszonélvezője volt a hazai vállalkozások kifosztásának. A magyar vállalkozásoknak az elszenvedett veszteségeikért erkölcsi elégtételt és anyagi jóvátételt kell kapniuk, hogy munkájukkal elősegíthessék a gazdaság motorjának beindítását.

Győr, 2009.06.21.
Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége