Home VÉSZ INFÓPORTÁL - SZÖVETSÉGI HÍREK „Érthetetlen” vádiratot kapott kézhez Éliás Ádám

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

január 2023
V H K SZ CS P SZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Névnap

Ma 2023. január 28., szombat, Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 158 vendég böngészi
„Érthetetlen” vádiratot kapott kézhez Éliás Ádám PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Lánchíd Rádió   
2010. augusztus 13. péntek, 00:00

Lánchíd Rádió 2010-08-13 13:24 Belföld Vezető hírek

Felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyész Éliás Ádám, a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és a Gyorsreagálású Önvédelmi Zónák (GYŐZ) Mozgalom elnöke ellen a bankszektorral szembeni kényszerítés miatt.

A mozgalom elnöke értetlenül áll a vádirat előtt, véleménye szerint ugyanis egyetlen bank sem emelt panaszt a kilakoltatási moratórium ellen, melyet ráadásul a régi és az új kormányzat is támogat.
A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség vádiratát maga a vádlott, Éliás Ádám hozta nyilvánosságra. E szerint a VÉSZ és a GYŐZ Mozgalom ultimátumban kilakoltatási moratóriumra szólította fel a bankokat, hogy ne veszítsék el otthonaikat a bankok egyoldalú, nagymértékű törlesztésemelése, vagy más vis maior ok miatt fizetésképtelenné vált adósok ezrei. Éliás Ádám szerint a vádirat az ultimátumban szereplő követelés morális, szociális indítékaival, a fenyegető társadalmi méretű katasztrófával nem foglalkozik, kizárólag a bankszektor érdekeit tartja szem előtt.

 

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért Éliás Ádámra, illetve indítványozta a vádlott pártfogó felügyelet alá helyezését, és kérte annak előírását, hogy a vádlott a sértettek számára nagy nyilvánosság előtt adjon elégtételt. A vádirat tanúként idéztetné négy Magyarországon működő kereskedelmi bank vezetőjét és Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét is.

Éliás Ádám érthetetlennek és értelmezhetetlennek minősítette a vádat, amely véleménye szerint a büntetőjog alapján sem áll meg, ugyanis kényszerítést csak személy ellen, és jelentős érdeksérelmet okozva lehet elkövetni. A kilakoltatási moratóriumot nem személyektől, hanem bankoktól követelte a Mozgalom, nem személyekkel, hanem bankokkal szemben helyezte kilátásba a feketelista közzétételét és további lépéseket. Mindezek mellett a kilakoltatási moratóriumot meghirdető bankok semmiféle érdeksérelmet nem jeleztek, éppen ellenkezőleg, dokumentumaikban azt hangsúlyozták, hogy folytatni kívánt üzletpolitikájukkal összhangban van a kilakoltatások minden áron való elkerülése. Mindezek mellett ráadásul az előző és a mostani kormány is meghirdette az árverezési-kilakoltatási moratóriumot, s emiatt semmiféle érdeksérelmet nem jelentettek a bankok, azok sem, amelyek maguktól nem hirdették meg azt.

(FH)