Home VÉSZ INFÓPORTÁL - ÉRDEKVÉDELMI HÍREK A vállalkozók lebontották egy átadásra váró lakópark erkélyeit

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

február 2023
V H K SZ CS P SZ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Névnap

Ma 2023. február 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 136 vendég böngészi
A vállalkozók lebontották egy átadásra váró lakópark erkélyeit PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Írta: TV2   
2010. május 14. péntek, 00:00

Elegük lett a kifizetetlen vállalkozóknak, lebontották az erkélyt
Vállalkozók lebontották egy átadásra váró lakópark erkélyeit Budapesten, mert a megbízó tartozik nekik 230 millió forinttal. Az építtető szerint ők fizettek, a milliókat az egyik alvállakozó tehette el.

Reggel 8-kor mentek oda kalapácsokkal, és ütötték a társasház alsó erkélyeit. Nem fizették ki őket. Összesen 230 millió forinttal tartoznak a kis- és középvállalkozóknak. Nem ez az első eset egyik kisvállalkozónál sem. Szinte mindnek van már ilyen ügye: több munkájukat nem fizették ki. Azt mondják: most telt be a pohár.

Videó: amatőr felvétel a reggeli bontásról

Közben a megrendelő, Domo-Casa igazgatója is megérkezett. Arra a kérdésre, hogy a vállalkozók szerint nem fizettek nekik, az igazgató azt mondta: ő fizetett. Aztán hogy akinek ők fizetett az fizetett-e a vállalkozóknak, azt nem tudja. De ő még egyszer nem tud fizetni. A Domo-Casa-val szerződő egyik kivitelező képviselője is a helyszínre jött. És persze ők is azt mondták, hogy ők is fizettek. És az egyik alvállalkozójuk nem fizette ki a többi vállalkozót.

Késpőbb a rendőrök is megkérkeztek, a vállakozók is, és a kivitelező is feljelentést tett.

Ez csak egy példa a több ezer közül. Magyarországon az építőiparban a legnagyobb a körbetartozás. Becslések szerint akár a 200 milliárdot is elérheti. Nem csak magánvállakozásoknál, hanem állami megrendeléseknél sem fizették ki több esetben a kisvállalkozókat, például a Megyeri híd vállalkozóit sem. Ők hónapokig tüntettek. A Megyeri híd vállalkozóinak akkori szóvivője, Horváth László azóta harcol, hogy megszűnjön a körbetartozás az építőiparban. Azt mondta ő már tett javaslatokat az új kormánynak, például azt, hogy maga a generálkivitelező csak akkor jusson a pénzéhez, ha már bizonyítani tudja, hogy az alvállalkozóit kifizette. A leendő kormány programja szerint megoldás lehet, ha a kisvállalkozásoknak nem kell áfát fizetni, ha nem fizették ki őket. Gyorsítaná a gazdasági ügyekben a bírósági eljárásokat, és csökkentené a fizetési határidőket is.

Videó: a Tények riportja