Home VÉSZ INFÓPORTÁL - A VÉSZ Ellenfelei és Ellenségei - FEKETE lista Simort is meghallgatták a bankoknak ultimátumot adó VÉSZ-elnök perében

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

május 2024
V H K SZ CS P SZ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Névnap

Ma 2024. május 19., vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 462 vendég böngészi
Simort is meghallgatták a bankoknak ultimátumot adó VÉSZ-elnök perében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ORIGO.HU   
2011. január 27. csütörtök, 12:18

2011. január 26., szerda, 14:07

Simor András jegybankelnököt és több nagy bank vezérigazgatóját is meghallgatták Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnökének szerdán kezdődött perében. Éliást kényszerítéssel vádolják, amiért többek között azt mondta, hogy ha nem állítják le a fizetésképtelenné lett adósok ingatlanjainak elárverezését, a követelést nem teljesítő bankokat megsemmisítik. Simor szerint ez a felszólítás akár a magyar bankrendszer pénzügyi stabilitását is veszélyeztethette volna.

Megkezdődött szerdán a II-III. kerületi bíróságon Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnökének kényszerítés miatt indult büntetőpere. A perben tanúként hallgatták ki többek között Simor András jegybankelnököt, Felcsuti Pétert, a Raiffeisen Bank volt elnök-vezérigazgatóját, valamint Erdei Tamást, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját.  Éliást azzal vádolják, hogy 2009 júliusában a nagy nyilvánosság előtt is közzétett ultimátumot intézett a magyarországi bankszférához. Ha Éliást bűnösnek találják, akár három év börtönt is kaphat.

Éliás 2009-ben azt mondta, hogy a pénzügyi válság következtében megszaporodott árverések és kilakoltatások miatt, a társadalom védelme érdekében az általa vezetett mozgalom háborúban állónak tekinti magát a bankokkal. Felszólította több bank vezetőjét, hogy állítsák le az önhibájukból fizetésképtelenné lett adósok ingatlanjainak elárverezését. Ellenkező esetben Éliás a betétesek betéteinek kivételére való felszólítását, végső soron pedig a követelést nem teljesítő bankok megsemmisítését helyezte kilátásba.

"Elszabadul a pokol"

Az ügyészség képviselője szerint a fenyegetés komolyságára utalt, hogy annak hatására több bank vezetése is fokozott biztonsági intézkedések bevezetéséről döntött. Hozzátették, hogy a vádlott által kilátásba helyezett lépések az ügyészség szerint alkalmasak voltak jelentős érdeksérelem okozására, és egy esetlegesen kialakuló bankpánik a nemzetgazdaság stabilitását is veszélyeztethette volna.

Éliás Ádám meghallgatásakor azt mondta, hogy nem erőszakra irányult a felszólítása, a megsemmisítés a működésre vonatkozott, nem emberek vagy épületek ellen irányuló támadást jelentett. Szerinte azért fordult közvetlenül a bankokhoz, mert ha elindul a "szociális tragédiát eredményező eseménysor", akkor "elszabadul a pokol".

Simor András jegybankelnök a meghallgatáson arról beszélt, hogy ha a VÉSZ felhívása tömegesen meghallgatásra talált volna, az a magyar bankrendszer pénzügyi stabilitását veszélyeztethette volna.