Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNY A VÉSZ KISHANTOSÉRT ÉS MÁS ÉRDEKVÉDELMI ÜGYEKBEN VÉGREHAJTOTT AKCIÓIRÓL, ÉS PINTÉR TAMÁS MTI-FŐSZERKESZTŐ HÍR-SZABOTÁZSÁRÓL

VÉSZ TV

VÉSZ RádióGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlapVÉSZ Akciók és Programok

december 2023
V H K SZ CS P SZ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2023. december 11., hétfő, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 72 vendég böngészi
KÖZLEMÉNY A VÉSZ KISHANTOSÉRT ÉS MÁS ÉRDEKVÉDELMI ÜGYEKBEN VÉGREHAJTOTT AKCIÓIRÓL, ÉS PINTÉR TAMÁS MTI-FŐSZERKESZTŐ HÍR-SZABOTÁZSÁRÓL PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2013. november 05. kedd, 15:59

I. A VÉSZ fellépése Kishantosért
II. A VÉSZ érdekvédelmi akciói november 4-én hétfőn
III. Panasz bejelentése az MTI vezérigazgatójánál Pintér Tamás főszerkesztő hír-szabotázsa miatt

I. A VÉSZ fellépése Kishantosért
Éjszakai föld-őrzésre kérték meg a kishantosiak a VÉSZ elnökét és aktivistáit. Azzal a kéréssel fordultak a VÉSZ-hez, hogy álljanak őrt Kishantos földjén a földbérlet lejárata, október 31. csütörtökről november 1. péntekre virradó éjszaka. Azért volt erre szükség, mert az új, „győztes” bérlők közül volt, aki azzal fenyegetőzött, hogy már éjszaka odajön emberekkel, traktorokkal, gépekkel, és kiszántja a vetést, hogy nekilásson mindannak lerombolásához, amit a kishantosiak létrehoztak.

Így a csütörtökről péntekre virradó éjszakát, kiképzett, felkészült aktivistákkal Kishantos földjén töltöttük, hogy ha bármilyen behatolás történik, azonnal beavatkozhassunk. A legveszélyeztetettebb területeken őriztük a földet kora reggelig. Semmilyen behatolás nem történt (az ezt követő napokban sem).
Pénteken, november 1-én kora reggeltől a bekötő földutak torkolatánál VÉSZ feliratos látszómellényben őrt állva érzékeltettük, hogy a kishantosiakat nem hagyjuk magukra.
Negyedóra múlva megjelent egy rendőr-járőr, és a meglepően barátságos rendőrök azt mondták, ők már tudnak róla, hogy a VÉSZ védi Kishantos földjét.

Megrendítő volt átélni, hogy a kishantosiak csütörtök este milyen kitörő örömmel fogadták a VÉSZ aktivistáit. Ezek azok a pillanatok, amelyek bizonyítják számunkra: nem volt hiábavaló az elmúlt évek küzdelme, és a társadalom jó szándékú, józan gondolkodású többsége megértette céljainkat, és támogat bennünket.
Örömmel védtük és védjük Kishantos megalázott dolgozóit, virágzó földjét, és a fenntartható mezőgazdasági technológiák kutatását és alkalmazását szolgáló eredményeit.

2013 november 4-re, Kishantos földbérleti jogosultságának manipulált megszüntetése utáni első munkanapra kezdeményeztük és vállaltuk, hogy a VÉSZ akciócsapatai, autós demonstráció keretében, felkeresik az ál-pályázati színjáték győzteseit, akik a környező falvakban és kisvárosokban élnek.
A figyelmeztető, de erőszakmentes szolidaritási demonstrációnak több célja volt. Egyrészt demonstrálni akartuk, hogy milyen erő mozdult meg az országban Kishantos védelmére. A csatlakozó szervezetek száma 150 fölött van, a magánszemélyek száma meghaladta az 5000-et.
Szerettük volna meggyőzni a „győzteseket”, hogy lépjenek vissza a Kishantos tönkretételét célzó pályázattól, mert ha szükséges lesz, az ellenállás folyamatosan erősödni fog.
Másrészt szerettük volna felkínálni annak a megbékélésnek a távlatait, amelyet Kishantos megmaradása jelentene a visszalépő „győztesek” számára is. Hiszen az a törekvésünk, hogy az ellenségességet a megbékélés és a befogadás, a szembenállást a megértés és barátság váltsa fel anélkül, hogy az igazságot és az igazi érdekeket a legcsekélyebb mértékben is fel kellene adni. Mindenkinek ez lenne a saját, valóságos érdeke is.

A nyolc címből hatot tudtunk meglátogatni. Most ennyi fért bele a 11 órai befejezéssel bejelentett demonstrációba, amely így is háromnegyed 12-ig tartott. Az összes helységben látták az emberek a VÉSZ fél kilométernyi konvoját, a helyszíneken a „MEGVÉDJÜK KISHANTOST – VÉSZ” feliratú transzparenseket, és hallották az akciócsapat hatalmas hangerővel kiáltott skandálását: „Kishantost megvédjük!”.

Közben Kishantos központjában döntő események zajlottak. Kishantos vezetői, Ács Sándorné Évike és Bolye Ferenc a sorozatos törvénytelenségekre, rendezetlenségekre hivatkozva, amelyek miatt pert is indítottak, megtagadták a föld átadását az NFA kiszálló képviselőinek. Mindezt a Kishantos védelmére megjelent számos szervezet több mint száz aktivistájának jelenlétében.
Kishantos jogosult képviselői birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek.
Mindezek miatt jogilag sem tehetik be a lábukat az új, „győztes” bérlők Kishantos földjére. Nem lehet kizárni, hogy mégis megkísérlik. Akkor azonban számolniuk kell nagy erejű ellenállásra, de a rendőrség beavatkozására is, hiszen addig, amíg jogerős bírósági ítélet nem születik, senki nem tehet egyoldalú lépést.

II. A VÉSZ érdekvédelmi akciói november 4-én hétfőn

A VÉSZ akciócsapatai, ugyancsak autós felvonulás és demonstráció formájában, hétfőn délután kilenc olyan megrendelőt kerestek fel, akik nem fizették ki a VÉSZ-tag alvállalkozókat.
Sorrendben:
Szarvas István (VORTEX Kft.),
Rizó Mihály (TRENDEX Zrt.),
Swietelsky Magyarország Kft.,
Hülvely István (HunguestHotels Zrt.),
Zákonyi Tamás (MAFILM),
Szemán József (Prémium Apartmanház),
Demján Sándor, Benedek András (ARCADOM Zrt.),
Pörzse Sándor (Országgyűlési Irodaház).

Szarvas István, Rizó Mihály, Hülvely István, Zákonyi Tamás, Szemán József és Pörzse Sándor azt hiszik, hogy ha pert indítanak azok ellen, akiknek tartoznak, vagy a tönkretett alvállalkozók érdekvédelmét ellátó szervezet ellen, akkor mentesülni fognak majd fizetési kötelezettségük teljesítése alól. Pedig semmiféle félreterelési kísérlet nem változtat kötelezettségeiken.
Átadott leveleinkben egyértelművé tettük, hogy sok törvényes eszköz áll még rendelkezésünkre, jogszerű érdekvédelmi tevékenységünk hatékonyságának növelése céljából. Csak és kizárólag akkor fog lekerülni a napirendről az ügyük, ha korrekt, jogszerű módon rendezték.

A VÉSZ aktivistái felkeresték a XIII. kerületi Rendőrkapitányságot is, hogy átadják petíciójukat a Rendőrkapitány úrnak, azzal összefüggésben, hogy induljon meg a nyomozás Dolmány utcai lakópark építésénél történt sikkasztással kapcsolatban, amely során 12-14 alvállalkozó járandóságát, kb. 230 millió forintot sikkasztottak el, s ennek a hátterében bizonyítható módon Portik Tamás áll. Az ezzel kapcsolatos tényeket a VÉSZ már több mint egy évvel ezelőtt megírta és nyilvánosságra hozta, mégsem történt semmilyen reagálás. Ideje lenne Portik tisztán gazdasági bűncselekményeit is vizsgálat alá vonni. Az alvállalkozóktól elsikkasztott vagyon fedezetet nyújthatna a kárpótlásukra.
A petíciót átvevő tiszt ígéretet tett annak továbbítására, és a szükséges intézkedések megtételére.

III. Panasz bejelentése az MTI vezérigazgatójánál Pintér Tamás főszerkesztő hír-szabotázsa miatt.
Kedves érdeklődő olvasóink, a panaszbejelentésből minden kiderül, állapítsák meg Önök, hol van az igazság:

„Tisztelt Vezérigazgató Úr!
A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnökeként panaszt emelek Pintér Tamás főszerkesztő úr ellen, mert az alábbi közleményünket – álláspontom szerint megszegve az MTI-OS kötelezettségeit és szabályzatát – nem közölte le az OS-ben:

„A VÉSZ november 4-én hétfőn Kishantoson és környékén, valamint Budapesten figyelmeztető szolidaritási demonstrációkat hajt végre

A VÉSZ hétfőn, november 4-én délelőtt Kishantosról kiindulva, autós felvonulás formájában, végig látogatja a Kishantos tönkretételére szánt ál-pályázati színjáték környéken élő „győzteseit”.
A figyelmeztető, de erőszakmentes szolidaritási demonstrációnak több célja van. Egyrészt demonstrálni szeretnénk, hogy milyen hatalmas erő mozdult meg az országban Kishantos védelmére. A csatlakozó szervezetek száma 150 fölött van, a magánszemélyek száma meghaladta az 5000-et.
Szeretnénk meggyőzni a „győzteseket”, hogy lépjenek vissza a Kishantos tönkretételét célzó pályázattól, mert ha szükséges lesz, az ellenállás folyamatosan erősödni fog.
Másrészt szeretnénk felkínálni annak a megbékélésnek a távlatait, amelyet Kishantos megmaradása kínálna a visszalépő „győztesek” számára is. Nagyon szeretnénk, ha az ellenségességet a megbékélés és a befogadás, a szembenállást a megértés és a barátság váltaná fel. Mindenkinek ez lenne az igazi érdeke.
Délután a VÉSZ akciócsapatai Budapesten tartanak autós figyelmeztető szolidaritási demonstrációkat a folyamatban lévő érdekvédelmi ügyekben. Ennek során felkeresik azokat a megrendelőket, akik tönkreteszik az alvállalkozókat. Most először azokat is felkeresik, akik farizeusi módon pert indítottak azok ellen, akiknek tartoznak.
A hétfői akciónap eseményeiről be fogunk számolni www.veszov.hu honlapunkon.”

Pintér Tamás úr november 4-én, hétfőn reggel, kb. másfél órával a közlemény leadása után telefonon közölte a közlés megtagadását (remélem a nevét és a beosztását jól értettem, de nyilván nyomon követhető, ki volt a telefonnál), és a következőkre hivatkozott:
a VÉSZ közleménye sérti az OS szabályzatát, mert
- a rendezvény helyét és idejét közli;
- felhívási jellege van;
- fenyegetést tartalmaz.
A következőket válaszoltam:
- nem rendezvényről van szó, hanem saját fellépésünkről, amelynek sem a konkrét helyét, sem konkrét időpontját nem közöltük; (megjegyzem: miután itt autós demonstrációról van szó, legfeljebb az útvonalat lehetett volna közölni)
- semmilyen toborzó jellegű kitételt nem tartalmaz, ilyet a VÉSZ soha nem is szokott kibocsátani;
- a demonstráció bejelentése a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányságon és a BRFK-n megtörtént, a közlemény az erőszakmentességet és a békés megoldásra törekvést hangsúlyozza; az pedig egyszerűen tény, hogy hatalmas erő mozdult meg az országban Kishantos védelmére, - ha valaki ezt fenyegetésként fogja fel, az nem akar szembe nézni a tényekkel;
- pártközlemények sokasága mutatja a Pintér úr által felsorolt „szabálytalanságokat”, az OS mégis szolgaian leközli azokat.
Ezekre érdemben semmilyen választ nem adott Pintér úr, csak hatósági jellegű stílusban közölte, hogy ez a döntés. Közöltem vele, hogy nem veszem tudomásul, és meg fogjuk támadni, ha szabotálni meri egy ilyen kardinálissá vált ügyben a vonatkozó hírek közlését.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!
Ne gondolja, hogy üres nagy szavakat mondogatok, amikor azt mondom: Kishantoson dől el az élet és halál, a jövő kérdése. Ha nem áll át a mezőgazdaság az ipari inputokra épülő technológiákról a fenntartható, természet- és emberbarát technológiák kutatására és alkalmazására, akkor már gyermekeink és unokáink életében bekövetkezik a föld termőerejének összeomlása, ezért már az ő idejükben éhínséggel kell számolni. Tehát a közvetlenül következő nemzedékek életlehetősége a tét.
Kishantos, nemzetközi együttműködés keretében, európai elismerést kiérdemlő eredményeket ért el a fenntartható, vegyszermentes biogazdaság területén, többek között a vetőmagtermesztés területén is. Ennek oktatására és a kultúra erősítésére Népfőiskolát hozott létre és működtet.
Most azok, akik vagy profitéhségből, vagy tudatlanságból rá akarnak tenyerelni Kishantos termékennyé, virágzóvá tett földjére, mindezt az eredményt meg akarják tudatosan, vagy tudattalanul semmisíteni.
Ezért jött létre egy széleskörű összefogás Kishantos védelmére, amelyhez elsők között csatlakozott a VÉSZ is.
Tehát itt tisztán a közjó szolgálatáról van szó.

Tűrhetetlen, hogy ebben a helyzetben a közszolgálati hírügynökség sorozatosan szabotálja az üggyel kapcsolatos híreket. Pintér úr magánügye, hogy tetszik neki, vagy nem tetszik ez az ügy, vagy hogy a rablókkal, vagy a védekezőkkel szimpatizál. A magyar hírügynökség vezető beosztására azonban abszolút alkalmatlan, ha átlátszó, mondvacsinált ürügyekkel szabotálja egy ilyen kardinálissá vált ügyben az MTI számára kötelező hírközlést.

Abban a reményben fordulok Önhöz, hogy nem az MTI, hanem csak Pintér úr szabotázsáról van szó. Kérem panaszom hivatalos kivizsgálását.

Tisztelettel:

Budapest, 2013. november 5.

Éliás Ádám elnök”

Ha belegondolunk annak a semmiről szóló szappanoperának a burjánzó „hír”-rengetegébe, amely a bajai választási csalással összefüggésben hetek óta bőven árad a közszolgálati és nem közszolgálati csatornákon, ugyanakkor egy olyan horderejű ügyben, mint Kishantos, vagy a devizahitelezés témájában zajló vérlázító manipuláció, az elhallgatás, vagy az eljelentéktelenítés technikáját tapasztaljuk, akkor megállapítható, hogy súlyos bajok vannak a tömegkommunikáció működésében.