Home VÉSZ INFÓPORTÁL - VÉSZ KÖZLEMÉNYEK

VÉSZ TV

VÉSZ Rádió



Get the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Partnereink

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentkező űrlap



VÉSZ Akciók és Programok

március 2024
V H K SZ CS P SZ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Jelen vannak

Oldalainkat 1212 vendég böngészi
VÉSZ KÖZLEMÉNYEK


Közlemény a VÉSZ, a Levegő Munkacsoport, Horváth András ellenőrzési szakkordinátor (NAV) és az atlatszo.hu közös sajtótájékoztatójáról, a multinacionális kereskedelmi cégek évi 1000 milliárdos ÁFA-csalásáról, és a NAV ezzel kapcsolatos tétlenkedéséről PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2013. november 09. szombat, 18:28

2013. november 8-án pénteken délelőtt 10 órakor a Budapest, V. Aranytíz Kultúrházban közös sajtótájékoztatót tartott Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és az atlatszo.hu portál munkatársai, a multinacionális kereskedelmi cégek évi 1000 milliárdra becsülhető ÁFA-csalásáról, és a NAV ezzel kapcsolatos tétlenkedéséről.
A sajtótájékoztató főszereplője Horváth András, a NAV ellenőrzési szakkoordinátora, a határokon átnyúló, ÁFA-csalásra szakosodott bűnözői hálózatok feltárásának egyik legkiválóbb szakértője volt, aki megelégelve a kormányzati szinten tapasztalható, cinkosságig terjedő tétlenkedést, elhatározta, hogy az illetékes hazai és nemzetközi szakszerveknek feljelentést tesz, és a nyilvánossághoz fordul a tények publikussá tehető részének ismertetésével.

Éliás Ádám üdvözölte a megjelenteket, és bemutatta a sajtótájékoztatót tartó társait, Lukács Andrást és Horváth Andrást.
Bevezetőjében utalt a VÉSZ 2009 májusában végrehajtott „Természetbeni adófizetés” című akciójára, amellyel felhívta a figyelmet a szabályrendszer, köztük az adózási szabályok betarthatatlanságára. Azóta némi változtatás történt, a rendszer azonban ugyanolyan betarthatatlan, kontraszelektív jellegű: kedvez a csalóknak, de ellehetetleníti a tisztességes szereplőket. Ezért éppen a tisztességes szereplők élnek állandó fenyegetettségben, rossz lelkiismerettel.
A rendszerváltozás legnagyobb bűne, hogy olyan szabályrendszer van érvényben, amelynek a pontos betartása a tisztességes vállalkozások azonnali tönkremenetelét eredményezi, a csalásnak viszont tág teret nyit. Ennek súlyos morális és társadalomlélektani következményei vannak.
Bevezetőjét azzal fejezte be, hogy a most napvilágra kerülő tények nem csupán illusztrációi, hanem szerves bizonyítékai is a rossz rendszernek.

Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének felszólalása a sajtótájékoztatón:
„Az elmúlt kilenc évben számos olyan jogszabály jelent meg és intézményi változás történt, amelyek kimondottan elősegítették a bűnözők – köztük elsősorban a szervezett bűnözői csoportok – tevékenységét.1 Most olyan tényekről számolunk be, amelyek arra utalnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) a legmagasabb szinten is általánossá váltak a hivatali visszaélések, ami lehetővé teszi, hogy szervezett bűnözői körök óriási károkat okozzanak az állami költségvetésnek és egyúttal nekünk, állampolgároknak. Ennek a károkozásnak az egyik eleme az áfacsalás, amelynek mértéke eléri az évi 1700 milliárd forintot. Ebből az összegből becslések szerint több mint 1000 milliárd forint az, amelyet a legnagyobb cégek követnek el.

Az adóhivatalban a visszaélések 2007-ben vettek általános lendületet, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök és Veres János a pénzügyminiszter. Sajnos ez a folyamat a jelenlegi kormány alatt sem állt meg, hanem ellenkezőleg, megerősödött.
Tudomásunk van arról, hogy számos konkrét jelzés, részletes tájékoztatás érkezett a kormányzat legfelsőbb köreihez az adóhivatalban folyó visszás jelenségekről, azonban semmilyen érdemi intézkedés nem történt a helyzet megváltoztatására. Itt csak a Levegő Munkacsoport ilyen jellegű kezdeményezéseit sorolnám fel, remélve, hogy ezt követően a többi érintett sem hallgat majd tovább.
2011 januárjában a Levegő Munkacsoport képviselői megbeszélést folytattak a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes főosztályvezetőjével, és jelezték neki a problémát. A főosztályvezető erről tájékoztatta az adóügyekért felelős helyettes államtitkárt. Ezt követően tudomásunk szerint semmi nem történt.
2011 áprilisában Scheiring Gábor országgyűlési képviselő tett fel kérdést – a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére – a nemzetgazdasági miniszternek a NAV-ban uralkodó visszás állapotokról. A minisztérium válasza szerint a NAV-ban minden rendben van...2
2012 decemberében Scheiring Gábor egy újabb kérdést tett fel a nemzetgazdasági miniszternek, hivatkozva a Magyar Nemzetben megjelent, a multik áfacsalását leíró cikkre. A válasz ismét semmitmondó volt.3
A Levegő Munkacsoport 2012 decemberében részletes javaslatokat tett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az áfacsalás és egyéb adócsalások visszaszorítása érdekében.4 A minisztérium válasza semmilyen érdemi információt nem tartalmazott a témáról.
A Levegő Munkacsoport elnöke 2013 márciusában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyi titkárának említést tett a levélről, majd e-mailen eljuttatta hozzá a javaslatokat. A személyi titkár visszaírt, hogy köszönettel megkapta a levelet. A Levegő Munkacsoport elnöke telefonon többször próbált személyes meghallgatást kérni, de mindig csak ígéretet kapott a visszahívásra, ami soha nem történt meg.
Ha bárki azt hinné, hogy az áfacsalás az alacsonyabb fogyasztói árak révén megtérül a magyar vásárlóknak, akkor téved. A legnagyobb adócsalók között multinacionális – nagyrészt kiskereskedelmi – vállalatok is vannak, amelyek az adócsalás révén nyert összeg jelentős részét kiviszik az országból. Ezt támasztja alá, hogy egyes kiskereskedelmi multiláncok évek óta veszteséget, illetve elenyésző nyereséget mutatnak ki. Nem véletlen, hogy a statisztikai adatok szerint a jövedelemkiáramlás az országból nem csökkent az elmúlt években – még az egyes ágazatokra kivetett különadók ellenére sem.
Magánbeszélgetésekben többször mondták nekem, hogy az áfacsalás a pártfinanszírozást is szolgálja. Erre nincs bizonyítékom, azonban a gyanút megalapozza, hogy amennyiben az áfacsalás „hasznából” egyáltalán nem részesednek egyes pártok, akkor miért nem léptek és lépnek fel ellene hatékonyan a törvényhozásban és az államigazgatásban.
A Levegő Munkacsoport – 25 évvel ezelőtt történt – megalakulása óta küzd a korrupció és az adócsalások ellen. Azért is tartja rendkívül fontosnak ezeknek a káros jelenségeknek a visszaszorítását, mert így jelentős forrás képződne a társadalom számára lényeges feladatok – köztük a környezetvédelem – elvégzésére. Lényeges szempont az is, hogy tapasztalataink szerint a legtöbb esetben a súlyos környezetszennyezési ügyek, folyamatok mögött korrupciógyanús eljárások, illetve adócsalások, adóelkerülések vannak. (Példa erre a nagy számú kamion, amelyek csak azért vannak az utakon, hogy az áfacsalás érdekében fuvarozzák az árut egyik országból a másikba.5)
Most a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) egyik munkatársa, páratlan bátorságról téve tanúbizonyságot és hatalmas személyi kockázatot vállalva, a nyilvánosság elé lép, és bemutatja, hogy mi van ennek az évente több mint 1000 milliárd forintot kitevő áfacsalásnak a hátterében.”

Horváth Andrásnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési szakkoordinátorának nyilatkozata a sajtótájékoztatón:
„Magyarország miniszterelnöke 2011 szeptemberében arra figyelmeztette az adóhivatalt, hogy jobban kell teljesítenie az adócsalások elleni küzdelemben. A felhívás, amely valós problémakört jelzett, sajnálatos módon terméketlen talajra hullott: az azóta eltelt két év történései alapján kijelenthető, hogy az adóhivatal nem tudott gátat szabni a legfertőzöttebb adózási területeken már régóta fennálló adócsalási magatartásoknak. Sőt az általános forgalmi adót érintően bizonyítékaink vannak arra, hogy a csalárd ügyletek száma s az azok révén elcsalt áfa összege bizonyos szektorokban számottevő mértékben megnövekedett. A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy a 2011. évben csak az áfacsalásokból megközelítőleg 1700 milliárd forint kára keletkezett az állami költségvetésnek.
Az okok szerteágazóak, de néhányunk megfigyelései, illetve tapasztalatai alapján lényegében három fő pontban összefoglalhatóak:
1. A NAV mára pusztán pénzbeszedő és kiutaló szervezetté vált, ellenőrzési funkciója gyakorlatilag működésképtelen, a legfertőzöttebb területeken a jogkövető magatartás kikényszerítésére alkalmatlanná vált. Mindez abban is megmutatkozik, hogy a csalárd adózói magatartásokat leleplezni és visszaszorítani képes humán erőforrásokkal pazarló módon gazdálkodik, sőt a rendszer hibáit kritikusan szemlélő, komoly szakmai múlttal rendelkező tisztviselőket félreállítja vagy munkájukat ellehetetleníti.
2. Hivatali visszaélések sora jellemzi a NAV működését. A kialakult állapotok egy 2007 óta tartó szervezetrombolási tevékenység következményei, ami miatt középszerű, könnyen befolyásolható közép- és felsővezetők kerültek meghatározó pozíciókba. Mindez megkönnyíti annak az állapotnak a fenntartását, ami kivételezett helyzetben tart egy olyan adózói kört, amely gazdasági teljesítményéhez képest csak csekély mértékben veszi ki részét a közteherviselésből, s a legfőbb haszonhúzója a szervezett bűnözői hálózatok által megvalósított áfa- és járulékcsalásoknak. Az úgynevezett kiemelt adózók (vagyis a legnagyobb gazdasági társaságok) általában kivételezett helyzetben vannak: érdemi áfa- és járulék-ellenőrzés náluk nem történik, az esetlegesen elrendelt vizsgálatok pedig kevés eredménnyel zárulnak. A jelenlegi állapotok fenntartásában érdekelt adóhivatali vezetők a közérdek képviselete helyett ezeknek a vállalkozásoknak és a mögöttük álló politikai-gazdasági érdekcsoportoknak az érdekeit képviselik a hivatalon belül, leplezve a törvénytelen adózói magatartásokat.
3. A NAV által nyilvánosságra hozott konkrét számadatok is azt bizonyítják, hogy az adóhivatal leginkább a fantom, illetőleg eltűnő cégek vonatkozásában tud kemény lenni. Adómegállapításainak nagy része (évente több százmilliárd forint) e körre vonatkozik, az adók behajtásának reménye nélkül. Eközben az igazi haszonhúzók, élvezve védettségüket, évente mintegy ezermilliárd forint összegű áfacsalást követnek el: jogszerűtlenül csökkentik adófizetési kötelezettségüket, illetve igényelnek és kapnak vissza óriási adóösszegeket.
2011-től kezdődően az adóhivatalon belülről, jelentős magyar és külföldi piaci szereplőket tömörítő szerveződéstől, élelmiszeripari érdekvédelmi szervezetektől, más civil szervezetektől, valamint parlamenti képviselőktől érkeztek jelzések kormányzati tényezőkhöz, amelyekben rámutattak a fentiekben vázolt helyzet tarthatatlanságára, a súlyos piaci zavarokra, az adóhivatali teljesítmény gyengeségére, az adócsalások igen magas arányára, valamint arra, hogy ezeket a kedvezőtlen jelenségeket az adóhivatal gyökeres átalakításával és bizonyos területeken az áfa csökkentésével lehetne kiküszöbölni.
A gabona- és olajosmag-kereskedelmi szektorban bevezetett fordított adózáson kívül azonban más területeken nem történtek az adócsalások mértékét jelentősen visszaszorítani képes érdemi intézkedések, sőt még a valóban kritikus húsipari szektorban is elveszni látszik a hosszú egyeztetési folyamat eredményeként kialkudott áfa-csökkentési terv.
Amikor pedig valamilyen külső vagy belső kihívás (bírálat, egyes területek fertőzöttségének a növekedése) éri a NAV-ot, illetőleg annak ellenőrzési szakterületét, akkor elővesz egyedi ügyeket, s azt a hivatal eredményes működéseként kommunikálja, illetőleg az ellenőrzési szakterületek aggasztó állapotát statisztikai mutatókkal leplezi. A hivatalban magas szintről elvárt követelmény, hogy „el kell adni magunkat”, ahelyett, hogy a kritikus szektorok adózási anomáliáinak a megszüntetésére és az azt elősegítő szervezeti megoldásokra, illetve megújulásra összpontosítanának.
Felelős, az ország érdekeit szem előtt tartó kormányzatnak szerintünk a következőket kellene tennie. Kedvező irányú szervezeti és személyi változtatásokkal működőképessé kell tenni az adóhivatal ellenőrzési tevékenységét, különös tekintettel a határokon átnyúló, láncolatos ügyletek kezelésére. Ezzel párhuzamosan haladéktalanul meg kell kezdeni a felkészülést a fordított adózási mód bevezetésére, illetve jelentős mértékű áfa-csökkentésre az adócsalásokkal leginkább érintett szektorokat érintően. Ez Magyarországon sok szektort jelent, melyek közül kiemelendő az alapvető élelmiszerek piaca, amely vonatkozásában egyébként Európa-szerte alacsony adókulcsokkal találkozhatunk (kivéve az adócsalásokkal terhelt közép-európai régiónkat).
Hiba volt a jelenlegi kormányzat részéről, hogy annak idején különadó bevezetésével próbált meg valamit (nem sokat) visszaszerezni a kiskereskedelmi láncoknál elcsalt adóösszegekből, holott inkább az adóhivatali működést kellett volna olyan módon megszervezni, hogy eredményesebben léphessen fel a szervezett adócsaló hálózatok kiterjedt működésével szemben.
Hiábavaló azonban abban reménykedni, hogy bármilyen kormányzati (vagy adóhivatali) lépés komoly változásokat fog hozni a feketegazdaság elleni küzdelemben akkor, ha nem kerülnek megszüntetésre azok a közérdeket sértő káros közigazgatási-gazdasági-politikai kapcsolatok (legyenek a mögöttes szereplők bármelyik politikai oldalon), amelyek az adóügyek törvényellenes befolyásolására irányulnak, és amelyek elsőrendű felelősei a hivatali visszaélésekkel tarkított korrupciós cselekményeknek.
A fentiekkel összhangban egy feljelentést juttattam el az ügyészséghez a NAV-ban tapasztalt hivatali visszaélésekről, és jelzéssel éltem az adóhivatal törvénysértő ellenőrzési gyakorlata miatt.
S végezetül köszönetemet fejezem ki azoknak a kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselőknek, civil szervezeteknek, valamint tisztviselőtársaimnak, akik az elmúlt években megpróbáltak fellépni a közélet és a közigazgatás számos területén megfigyelhető visszás jelenségek ellen. Egyúttal kérnék mindenkit, hogy segítsék a közélet és a közigazgatás megtisztulását célzó tevékenységünket.”

A sajtó jelenlévő képviselői a kérdések sokaságát tették fel, amelyekre Horváth András a közvélemény elé tárható tények feltárásával válaszolt, így a negyven percre tervezett sajtótájékoztató másfél órán át tartott.

Éliás Ádám befejezésül megköszönte a sajtó érdeklődését, és kérte, segítsenek abban, hogy a közvélemény tudomást szerezhessen a háttérérdekeltségek bűnös működéséről, és nyomást gyakoroljon a hatalomra az alapjaiban rossz rendszer megváltoztatása érdekében.


1 Sok konkrét eset olvasható a www.transparency.hu, www.tasz.hu, www.atlatszo.hu és a www.levego.hu honlapon. Az intézményrendszer átalakításáról ld. például: http://www.levego.hu/sites/default/files/kapcsolodo/hatosagok-Gyurcsany061204.pdf. A jogszabályokra példa a kiemelt beruházásokról szóló, sorozatban hozott törvények, a Ptk. és az információszabadságról szóló törvény olyan átalakítása, amely jelentősen korlátozza az információhoz való hozzájutást, valamint az a kétharmados (!) törvény, amely szerint bármely bűnöző mentesülhet az illegális pénzszerzése következményeitől, ha legalább 5 millió forintért államkötvényt vásárol.

2 http://parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=2978

3 http://parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=9759

4 http://levego.hu/sites/default/files/adocsalas_javaslatok_2012-12.pdf

5 „A pénzügyőr egységek három hónapon át tartották megfigyelés alatt a főbb útszakaszokat és szedték ki a sorból a gyanús járműveket − a belső határokon nem lehet vámellenőrzést végezni, csak szúrópróbaszerű, úgynevezett mélységi ellenőrzésre van mód. A NAV az akció megkezdése előtt egy nulladik, kontrollnapon megmérte az adott szakaszokon a forgalmat, amelyhez képest, amint híre ment az ellenőrzésnek, negyedével, napi átlagosan 1600 teherautóval kevesebb érkezett az országba. Ez a csökkenés, illetve az alternatív módszerek alkalmazása igazolta a korábbi gyanút, vagyis hogy a forgalom jó része szervezett áfacsalásban érintett. A megzavarodott csalók hirtelen nem tudtak jobbat, mint leállítani a szállítmányokat − a készlet lefoglalása mellett a lebukás komolyabb következményekkel is járhat, hiszen az üzemi szintű csalás büntetőjogi kategória. A bűnözők próbáltak alkalmazkodni a helyzethez, a konténeres ruhaszállítmányokat szétpakolták kisebb járművekbe, hűtőkamionokba, a kamionok az ellenőrzés kikerülése érdekében konvojban érkeztek. A NAV így is több milliárd forint értékben foglalt le hamisított, szerzői jogot sértő termékeket, jelöletlen élelmiszereket és egyéb árut. Napi 1600 teherautó elmaradása értékben alsó hangon nyolcmilliárd forint, de akár ennek kétszerese is lehet.” Áfabotrány Magyarországon - döbbenetes mennyiségű feketeáru a boltokban. Napi Gazdaság, 2013. május 9.
http://m.napi.hu/magyar_gazdasag/afabotrany_magyarorszagon _dobbenetes_mennyisegu_feketearu_a_boltokban.553036.html

 
KÖZLEMÉNY A VÉSZ KISHANTOSÉRT ÉS MÁS ÉRDEKVÉDELMI ÜGYEKBEN VÉGREHAJTOTT AKCIÓIRÓL, ÉS PINTÉR TAMÁS MTI-FŐSZERKESZTŐ HÍR-SZABOTÁZSÁRÓL PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2013. november 05. kedd, 15:59

I. A VÉSZ fellépése Kishantosért
II. A VÉSZ érdekvédelmi akciói november 4-én hétfőn
III. Panasz bejelentése az MTI vezérigazgatójánál Pintér Tamás főszerkesztő hír-szabotázsa miatt

I. A VÉSZ fellépése Kishantosért
Éjszakai föld-őrzésre kérték meg a kishantosiak a VÉSZ elnökét és aktivistáit. Azzal a kéréssel fordultak a VÉSZ-hez, hogy álljanak őrt Kishantos földjén a földbérlet lejárata, október 31. csütörtökről november 1. péntekre virradó éjszaka. Azért volt erre szükség, mert az új, „győztes” bérlők közül volt, aki azzal fenyegetőzött, hogy már éjszaka odajön emberekkel, traktorokkal, gépekkel, és kiszántja a vetést, hogy nekilásson mindannak lerombolásához, amit a kishantosiak létrehoztak.

Így a csütörtökről péntekre virradó éjszakát, kiképzett, felkészült aktivistákkal Kishantos földjén töltöttük, hogy ha bármilyen behatolás történik, azonnal beavatkozhassunk. A legveszélyeztetettebb területeken őriztük a földet kora reggelig. Semmilyen behatolás nem történt (az ezt követő napokban sem).
Pénteken, november 1-én kora reggeltől a bekötő földutak torkolatánál VÉSZ feliratos látszómellényben őrt állva érzékeltettük, hogy a kishantosiakat nem hagyjuk magukra.
Negyedóra múlva megjelent egy rendőr-járőr, és a meglepően barátságos rendőrök azt mondták, ők már tudnak róla, hogy a VÉSZ védi Kishantos földjét.

Megrendítő volt átélni, hogy a kishantosiak csütörtök este milyen kitörő örömmel fogadták a VÉSZ aktivistáit. Ezek azok a pillanatok, amelyek bizonyítják számunkra: nem volt hiábavaló az elmúlt évek küzdelme, és a társadalom jó szándékú, józan gondolkodású többsége megértette céljainkat, és támogat bennünket.
Örömmel védtük és védjük Kishantos megalázott dolgozóit, virágzó földjét, és a fenntartható mezőgazdasági technológiák kutatását és alkalmazását szolgáló eredményeit.

2013 november 4-re, Kishantos földbérleti jogosultságának manipulált megszüntetése utáni első munkanapra kezdeményeztük és vállaltuk, hogy a VÉSZ akciócsapatai, autós demonstráció keretében, felkeresik az ál-pályázati színjáték győzteseit, akik a környező falvakban és kisvárosokban élnek.
A figyelmeztető, de erőszakmentes szolidaritási demonstrációnak több célja volt. Egyrészt demonstrálni akartuk, hogy milyen erő mozdult meg az országban Kishantos védelmére. A csatlakozó szervezetek száma 150 fölött van, a magánszemélyek száma meghaladta az 5000-et.
Szerettük volna meggyőzni a „győzteseket”, hogy lépjenek vissza a Kishantos tönkretételét célzó pályázattól, mert ha szükséges lesz, az ellenállás folyamatosan erősödni fog.
Másrészt szerettük volna felkínálni annak a megbékélésnek a távlatait, amelyet Kishantos megmaradása jelentene a visszalépő „győztesek” számára is. Hiszen az a törekvésünk, hogy az ellenségességet a megbékélés és a befogadás, a szembenállást a megértés és barátság váltsa fel anélkül, hogy az igazságot és az igazi érdekeket a legcsekélyebb mértékben is fel kellene adni. Mindenkinek ez lenne a saját, valóságos érdeke is.

A nyolc címből hatot tudtunk meglátogatni. Most ennyi fért bele a 11 órai befejezéssel bejelentett demonstrációba, amely így is háromnegyed 12-ig tartott. Az összes helységben látták az emberek a VÉSZ fél kilométernyi konvoját, a helyszíneken a „MEGVÉDJÜK KISHANTOST – VÉSZ” feliratú transzparenseket, és hallották az akciócsapat hatalmas hangerővel kiáltott skandálását: „Kishantost megvédjük!”.

Közben Kishantos központjában döntő események zajlottak. Kishantos vezetői, Ács Sándorné Évike és Bolye Ferenc a sorozatos törvénytelenségekre, rendezetlenségekre hivatkozva, amelyek miatt pert is indítottak, megtagadták a föld átadását az NFA kiszálló képviselőinek. Mindezt a Kishantos védelmére megjelent számos szervezet több mint száz aktivistájának jelenlétében.
Kishantos jogosult képviselői birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek.
Mindezek miatt jogilag sem tehetik be a lábukat az új, „győztes” bérlők Kishantos földjére. Nem lehet kizárni, hogy mégis megkísérlik. Akkor azonban számolniuk kell nagy erejű ellenállásra, de a rendőrség beavatkozására is, hiszen addig, amíg jogerős bírósági ítélet nem születik, senki nem tehet egyoldalú lépést.

II. A VÉSZ érdekvédelmi akciói november 4-én hétfőn

A VÉSZ akciócsapatai, ugyancsak autós felvonulás és demonstráció formájában, hétfőn délután kilenc olyan megrendelőt kerestek fel, akik nem fizették ki a VÉSZ-tag alvállalkozókat.
Sorrendben:
Szarvas István (VORTEX Kft.),
Rizó Mihály (TRENDEX Zrt.),
Swietelsky Magyarország Kft.,
Hülvely István (HunguestHotels Zrt.),
Zákonyi Tamás (MAFILM),
Szemán József (Prémium Apartmanház),
Demján Sándor, Benedek András (ARCADOM Zrt.),
Pörzse Sándor (Országgyűlési Irodaház).

Szarvas István, Rizó Mihály, Hülvely István, Zákonyi Tamás, Szemán József és Pörzse Sándor azt hiszik, hogy ha pert indítanak azok ellen, akiknek tartoznak, vagy a tönkretett alvállalkozók érdekvédelmét ellátó szervezet ellen, akkor mentesülni fognak majd fizetési kötelezettségük teljesítése alól. Pedig semmiféle félreterelési kísérlet nem változtat kötelezettségeiken.
Átadott leveleinkben egyértelművé tettük, hogy sok törvényes eszköz áll még rendelkezésünkre, jogszerű érdekvédelmi tevékenységünk hatékonyságának növelése céljából. Csak és kizárólag akkor fog lekerülni a napirendről az ügyük, ha korrekt, jogszerű módon rendezték.

A VÉSZ aktivistái felkeresték a XIII. kerületi Rendőrkapitányságot is, hogy átadják petíciójukat a Rendőrkapitány úrnak, azzal összefüggésben, hogy induljon meg a nyomozás Dolmány utcai lakópark építésénél történt sikkasztással kapcsolatban, amely során 12-14 alvállalkozó járandóságát, kb. 230 millió forintot sikkasztottak el, s ennek a hátterében bizonyítható módon Portik Tamás áll. Az ezzel kapcsolatos tényeket a VÉSZ már több mint egy évvel ezelőtt megírta és nyilvánosságra hozta, mégsem történt semmilyen reagálás. Ideje lenne Portik tisztán gazdasági bűncselekményeit is vizsgálat alá vonni. Az alvállalkozóktól elsikkasztott vagyon fedezetet nyújthatna a kárpótlásukra.
A petíciót átvevő tiszt ígéretet tett annak továbbítására, és a szükséges intézkedések megtételére.

III. Panasz bejelentése az MTI vezérigazgatójánál Pintér Tamás főszerkesztő hír-szabotázsa miatt.
Kedves érdeklődő olvasóink, a panaszbejelentésből minden kiderül, állapítsák meg Önök, hol van az igazság:

„Tisztelt Vezérigazgató Úr!
A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnökeként panaszt emelek Pintér Tamás főszerkesztő úr ellen, mert az alábbi közleményünket – álláspontom szerint megszegve az MTI-OS kötelezettségeit és szabályzatát – nem közölte le az OS-ben:

„A VÉSZ november 4-én hétfőn Kishantoson és környékén, valamint Budapesten figyelmeztető szolidaritási demonstrációkat hajt végre

A VÉSZ hétfőn, november 4-én délelőtt Kishantosról kiindulva, autós felvonulás formájában, végig látogatja a Kishantos tönkretételére szánt ál-pályázati színjáték környéken élő „győzteseit”.
A figyelmeztető, de erőszakmentes szolidaritási demonstrációnak több célja van. Egyrészt demonstrálni szeretnénk, hogy milyen hatalmas erő mozdult meg az országban Kishantos védelmére. A csatlakozó szervezetek száma 150 fölött van, a magánszemélyek száma meghaladta az 5000-et.
Szeretnénk meggyőzni a „győzteseket”, hogy lépjenek vissza a Kishantos tönkretételét célzó pályázattól, mert ha szükséges lesz, az ellenállás folyamatosan erősödni fog.
Másrészt szeretnénk felkínálni annak a megbékélésnek a távlatait, amelyet Kishantos megmaradása kínálna a visszalépő „győztesek” számára is. Nagyon szeretnénk, ha az ellenségességet a megbékélés és a befogadás, a szembenállást a megértés és a barátság váltaná fel. Mindenkinek ez lenne az igazi érdeke.
Délután a VÉSZ akciócsapatai Budapesten tartanak autós figyelmeztető szolidaritási demonstrációkat a folyamatban lévő érdekvédelmi ügyekben. Ennek során felkeresik azokat a megrendelőket, akik tönkreteszik az alvállalkozókat. Most először azokat is felkeresik, akik farizeusi módon pert indítottak azok ellen, akiknek tartoznak.
A hétfői akciónap eseményeiről be fogunk számolni www.veszov.hu honlapunkon.”

Pintér Tamás úr november 4-én, hétfőn reggel, kb. másfél órával a közlemény leadása után telefonon közölte a közlés megtagadását (remélem a nevét és a beosztását jól értettem, de nyilván nyomon követhető, ki volt a telefonnál), és a következőkre hivatkozott:
a VÉSZ közleménye sérti az OS szabályzatát, mert
- a rendezvény helyét és idejét közli;
- felhívási jellege van;
- fenyegetést tartalmaz.
A következőket válaszoltam:
- nem rendezvényről van szó, hanem saját fellépésünkről, amelynek sem a konkrét helyét, sem konkrét időpontját nem közöltük; (megjegyzem: miután itt autós demonstrációról van szó, legfeljebb az útvonalat lehetett volna közölni)
- semmilyen toborzó jellegű kitételt nem tartalmaz, ilyet a VÉSZ soha nem is szokott kibocsátani;
- a demonstráció bejelentése a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányságon és a BRFK-n megtörtént, a közlemény az erőszakmentességet és a békés megoldásra törekvést hangsúlyozza; az pedig egyszerűen tény, hogy hatalmas erő mozdult meg az országban Kishantos védelmére, - ha valaki ezt fenyegetésként fogja fel, az nem akar szembe nézni a tényekkel;
- pártközlemények sokasága mutatja a Pintér úr által felsorolt „szabálytalanságokat”, az OS mégis szolgaian leközli azokat.
Ezekre érdemben semmilyen választ nem adott Pintér úr, csak hatósági jellegű stílusban közölte, hogy ez a döntés. Közöltem vele, hogy nem veszem tudomásul, és meg fogjuk támadni, ha szabotálni meri egy ilyen kardinálissá vált ügyben a vonatkozó hírek közlését.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!
Ne gondolja, hogy üres nagy szavakat mondogatok, amikor azt mondom: Kishantoson dől el az élet és halál, a jövő kérdése. Ha nem áll át a mezőgazdaság az ipari inputokra épülő technológiákról a fenntartható, természet- és emberbarát technológiák kutatására és alkalmazására, akkor már gyermekeink és unokáink életében bekövetkezik a föld termőerejének összeomlása, ezért már az ő idejükben éhínséggel kell számolni. Tehát a közvetlenül következő nemzedékek életlehetősége a tét.
Kishantos, nemzetközi együttműködés keretében, európai elismerést kiérdemlő eredményeket ért el a fenntartható, vegyszermentes biogazdaság területén, többek között a vetőmagtermesztés területén is. Ennek oktatására és a kultúra erősítésére Népfőiskolát hozott létre és működtet.
Most azok, akik vagy profitéhségből, vagy tudatlanságból rá akarnak tenyerelni Kishantos termékennyé, virágzóvá tett földjére, mindezt az eredményt meg akarják tudatosan, vagy tudattalanul semmisíteni.
Ezért jött létre egy széleskörű összefogás Kishantos védelmére, amelyhez elsők között csatlakozott a VÉSZ is.
Tehát itt tisztán a közjó szolgálatáról van szó.

Tűrhetetlen, hogy ebben a helyzetben a közszolgálati hírügynökség sorozatosan szabotálja az üggyel kapcsolatos híreket. Pintér úr magánügye, hogy tetszik neki, vagy nem tetszik ez az ügy, vagy hogy a rablókkal, vagy a védekezőkkel szimpatizál. A magyar hírügynökség vezető beosztására azonban abszolút alkalmatlan, ha átlátszó, mondvacsinált ürügyekkel szabotálja egy ilyen kardinálissá vált ügyben az MTI számára kötelező hírközlést.

Abban a reményben fordulok Önhöz, hogy nem az MTI, hanem csak Pintér úr szabotázsáról van szó. Kérem panaszom hivatalos kivizsgálását.

Tisztelettel:

Budapest, 2013. november 5.

Éliás Ádám elnök”

Ha belegondolunk annak a semmiről szóló szappanoperának a burjánzó „hír”-rengetegébe, amely a bajai választási csalással összefüggésben hetek óta bőven árad a közszolgálati és nem közszolgálati csatornákon, ugyanakkor egy olyan horderejű ügyben, mint Kishantos, vagy a devizahitelezés témájában zajló vérlázító manipuláció, az elhallgatás, vagy az eljelentéktelenítés technikáját tapasztaljuk, akkor megállapítható, hogy súlyos bajok vannak a tömegkommunikáció működésében.

 
A VÉSZ ELNÖKE ÁLTAL A KISHANTOSI ÁL-PÁLYÁZAT „GYŐZTESEIHEZ” ÍRT LEVÉL RÖVIDÍTETT VÁLTOZATA: EZ HÁBORÚ! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2013. október 29. kedd, 09:30

Lakatos Huba, 2434 Hantos, Hantos telep 80.
Szabó Zsolt, 7000 Sárbogárd – Kislók, József A. u. 4.
Vizi Dániel, Mező Vidék Bt., 2432 Szabadegyháza, Than Károly út 4/2
Szőnyegi Tamás, 7000 Sárbogárd, Köztársaság út 18.
Márok Csaba, 2422 Mezőfalva, Zrínyi út 7.
Simon-Hornok Réka, 2421 Nagyvenyim, Földvári út 47.
Barabás János, 8126 Sárszentágota, Szabadság tér 5.
Bodoki György, 7000 Sárbogárd, Tinódy u. 52.

Bizonyára felháborodnak, hogy a Kishantost védő Szövetség rablóknak tekinti Önöket.
Mivel Önök között jó szándékú, tisztességes emberek is vannak, jogos is lehet ez a felháborodás: némelyiküket a spekulánsok manipulálhatnak, anélkül, hogy ez érzékelhető lenne. Ők az igazi rablók, akik profitéhségből a későbbiekben mindent meg akarnak szerezni.
Látniuk kell, hogy ez háború, és Önök a rossz oldalon állnak.
Az előzményeket jól ismerik, hiszen ma már mindenki ismeri Kishantos eredményeit és szenvedését.
Emberi belátásukra építünk, kérve Önöket, hogy korrigálják végzetes tévedésüket, és lépjenek vissza ettől a rabló-pályázattól.
Hiszen Kishantos azért küzdött, hogy ne következhessen be az éhínség, amelyet szakemberek, a föld termőerejének várható összeomlása miatt, 2-3 évtizeden belülre tesznek, ha megmarad az Anyaföldet kizsigerelő technológiák uralma. Kishantos ezen a téren elért nagy eredményei semmisülhetnek most meg.
A jövő nemzedékekért viselt felelősségnek egybe kellene kovácsolnia bennünket, ha most még szemben állunk is.
A megoldás érdekében sem át nem vehetik a rablott földet, sem munkát nem végezhetnek rajta. Azért figyelmeztetem erre Önöket, hogy megelőzhessük a bajt.
Semmilyen erőszakot nem akarunk. A már nyilvánosságra hozott nyílt levelünk szellemében meg fogjuk akadályozni, hogy az Élet pusztuljon el.

Budapest, 2013. október 25.

Éliás Ádám elnök

Megjegyzés:
A fenti közlemény a levél MTI által közzétett rövidített változata.
Időközben a kishantosiak azzal a kéréssel fordultak a VÉSZ-hez, hogy mivel még látnak esélyt az ügy békés megoldására, Szövetségünk lépjen hátrább, és egyelőre ne avatkozzon bele harcos fellépéssel az események menetébe.
Ennek a kérésnek természetesen eleget teszünk, hiszen közvetlenül, mindenekelőtt a kishantosiak érdekvédelmében lépünk fel, és semmit nem akarunk akaratuk ellenére tenni.
Ezért egyelőre passzívan szemléljük az eseményeket, bár a november 4. hétfőre meghirdetett kishantosi tiltakozó tömegdemonstráción részt veszünk.
Ugyanakkor egyértelművé szeretnénk tenni: ha a békés megoldás kísérlete kudarcot szenved, egy szavukba kerül a kishantosiaknak, és a VÉSZ akcióba kezd a rablók ellen.

 
A VÉSZ ELNÖKÉNEK LEVELE A KISHANTOS FÖLDJÉNEK ELRABLÁSÁT SZOLGÁLÓ ÁL-PÁLYÁZATI SZÍNJÁTÉK GYŐZTESEINEK PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2013. október 25. péntek, 15:24

Lakatos Huba, 2434 Hantos, Hantos telep 80.
Szabó Zsolt, 7000 Sárbogárd – Kislók, József A. u. 4.
Vizi Dániel, Mező Vidék Bt., 2432 Szabadegyháza, Than Károly út 4/2
Szőnyegi Tamás, 7000 Sárbogárd, Köztársaság út 18.
Márok Csaba, 2422 Mezőfalva, Zrínyi út 7.
Simon-Hornok Réka, 2421 Nagyvenyim, Földvári út 47.
Barabás János, 8126 Sárszentágota, Szabadság tér 5.
Bodoki György, 7000 Sárbogárd, Tinódy u. 52.

Tisztelt Címzettek!

Bizonyára felháborodnak azon, hogy a Kishantos megmentéséért alakult Szövetség rablóknak minősíti Önöket.
Tudva azt, hogy Önök között jó szándékú, tisztességes emberek is vannak, még azt is elismerem, hogy bizonyos esetekben jogos is ez a felháborodás.
Azt is el tudom képzelni, hogy vannak Önök között olyanok, akiket a spekuláns, korrupt gazemberek manipulatív módon használnak fel anélkül, hogy ez az Önök számára érzékelhető lenne.

Mindenekelőtt azonban, a lehető legkomolyabban számolniuk kell annak a ténynek a vészjósló következményeivel, hogy

EZ HÁBORÚ, ÉS ÖNÖK A ROSSZ OLDALON ÁLLNAK.

A történelem nem egyszer produkált már ilyen ellentmondásos helyzeteket.
1848/49 küzdelmei során például biztos, hogy a magyar honvédseregben is lehettek rossz emberek, és a császári hadseregben is lehettek jó emberek, az adott helyzetben azonban a jó oldalon mégiscsak a honvédsereg katonái álltak, még ha személy szerint rossz emberek is voltak közöttük, és a rossz oldalon a császári sereg katonái, még ha személy szerint jó emberek is voltak közöttük.

Azok a pénzügyi érdekcsoportok, akik elindították a háborút Kishantos tönkretétele, elrablása érdekében, az Élet ellen támadtak. Önök, tudva–nem tudva, akarva-akaratlanul, az Élet elleni támadás szolgáivá szegődtek. Sőt, Önök képezik azt az „első lépcsős” eszközrendszert, amelyet felhasználnak a profitmaximalizáló, spekuláns pénzügyi nagykutyák, hogy aztán egy későbbi fázisban, végső soron mindent megszerezzenek. Tudniuk kell, hogy addig, amíg ezt a pozíciót foglalják el, számolniuk kell a legsúlyosabb következményekkel. Mert az Életért vívott küzdelem során hatalmas csapás fogja érni az Élet ellenségeit, és ennek kihatásai Önöket is el fogják óhatatlanul érni.

Feltételezem, hogy az előzményeket és a körülményeket jól ismerik, hiszen ma már alig van ember az országban, aki ne ismerné Kishantos szenvedéstörténetét.
Magam is többször írtam erről, de nem árt vázlatosan emlékezetükbe idézni.

A Mintagazdaságot létrehozók és működtetők szorgalmas, több, mint húsz évi, áldozatos, hozzáértő, tehetséges munkája áll a nagy nemzetközi elismerést kiváltó eredmények mögött. Ez a munka a mezőgazdaság fenntartható fejlődését, az igazi kultúrát, és a valóságos szociális közösséget szolgálja.
- Létrehozott egy mind gazdasági, mind gazdálkodási eredményeit tekintve virágzó bio-mintagazdaságot, amely a legmagasabb, legszigorúbb nemzetközi követelményeknek is megfelel.
- Egyidejűleg a fenntartható mezőgazdaság szempontjainak megfelelő kutatási programokhoz, összehasonlító vizsgálatokhoz biztosított lehetőséget földjein; a biogazdálkodás lehetőségeinek, módszereinek vizsgálata nem csak elméleti síkon, hanem a mindennapi gyakorlati munka területén is zajlik, kiváló eredménnyel.
- A teljes vállalkozás működtetésére olyan szociális struktúrát alakított ki, amely számos környéken élő ember számára létbiztonságot, az emberhez méltó élet gazdasági feltételeit teremtette meg.
- Népfőiskolát hozott létre és működtet a szakmai tudás elmélyítése és az általános műveltség fejlesztése érdekében.
- Példamutató, igazi, érdemi nemzetközi együttműködést alakított ki német és dán hasonló biogazdaságokkal és kutatóintézetekkel, hogy a legújabb nemzetközi kutatási eredmények hazai meghonosításában részt vegyen, egyben saját tapasztalatait, eredményeit átadhassa külföldi partnereinek. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság létrejövetelét Németország és Dánia segítette.
- Ha valaki azt hinné, hogy ezt a ragyogó munkát az egymást váltó kormányok ez alatt a több mint húsz év alatt versengve segítették, nagyon tévedne. Inkább az ellenkezője igaz: sajnos, mind a mai napig egymást túlszárnyalva nehezítették a különböző kormányhivatalok Kishantos életét. Hatalmas ellenszélben, állandó támadások és ellehetetlenítési kísérletek közepette munkálkodva, a korrupt, ostoba, hatalmaskodó bürokratákkal szembeni kitartásnak is jelképévé vált Kishantos.

Feltételezem, hogy Önök többségükben jóhiszeműen, tisztességes szándékokkal pályáztak. Azok azonban, akik Önök mögött – anélkül, hogy Önök ezt tudnák – lesben állnak, hogy rátenyerelhessenek a megfelelő pillanatban Kishantos földjére, és elérjék, hogy profitmaximalizáló gazdálkodásban semmisítsék meg mindazt az eredményt, amit Kishantos szorgalmas dolgozói itt elértek, mindazt a rosszat szolgálják, amely a világrontó erőket ma jellemzi.
Higyjék el, senkit nem tévesztenek meg a látszatjogi manipulációk, az ál-pályázati színjátékok, amelyek – a hivatalos jelentés szerint is – szubjektív alapon dőltek el, és amelyeknek bizonyos értelemben Önök is áldozatai.

Kishantos közössége viszont egyetlen négyzetcentimétert sem kapott.

Ezzel Kishantos mindent elvesztene.
Elvesztené 21 év nagy, töredelmes, odaadó munkáját. Elvesztené minden eredményét. Prédára vetették az egyik legmagasabb bio-minősítést elérő, európai hírű gazdaságot. Kockára kerültek nagyszerű nemzetközi kapcsolatai. A gazdaság anyagi ereje nélkül fenntarthatatlanná válna a Népfőiskola.
És legfőképpen elvesztené virágzó, bio-minőségű terményeket érlelő, verejtékkel öntözött földjét.

Mit élnének át Önök, ha az Önök gazdaságával, több évtizedes munkájával ezt tennék? El tudnák fogadni, hogy haszonélvezői legyenek, akár akaratlanul is, egy olyan gaztettnek, amelyet tragédiaként élnének meg, ha Önökkel történne? Vajon akkor is ellenségként tekintenének ránk, akik minden külső érdek nélkül pusztán szolidaritásból meg akarnánk védeni Önöket?

Tisztelt Címzettek, Hölgyeim és Uraim!

Mindenekelőtt emberi belátásukra, jó szándékukra építünk, amikor megkérjük Önöket, hogy korrigálják végzetes tévedésüket, és végérvényesen lépjenek vissza ettől a rabló-pályázattól.
Hiszen Önöknek sem lehet közömbös, hogy Kishantos azért küzdött: ne következhessen be az az éhínség, amelyet szakemberek, a föld termőerejének várható összeomlása miatt, 2-3 évtizeden belülre tesznek, amennyiben megmarad az Anyaföldet kizsigerelő technológiák uralma. Kishantosnak ebben a küzdelemben vannak európai hírű eredményei, mind a kutatás, mind a gyakorlati alkalmazás terén, s ezek most teljesen megsemmisülhetnek.
Gondoljanak mélyen bele, hogy a jövő nemzedékeiért viselt felelősség egybekovácsol bennünket, még akkor is, ha ebben a pillanatban még szemben állunk egymással. Hiszen a 2-3 évtized azt jelenti, hogy gyermekeinket és unokáinkat (az Önök gyermekeit és unokáit is!) utol érheti a mi mulasztásunk és bűnünk átka, és elszenvedőivé válhatnak a bekövetkező éhínségnek, ha mi most eltűrjük, hogy az Élet fenntarthatóságáért munkálkodó, ragyogó eredményeket elérő gazdaságokat megsemmisítsék, és a bennük dolgozó embereket tönkretegyék.

Ugyanakkor tájékoztatnom kell Önöket arról is, hogy információim vannak: ha át merik venni Kishantos elrabolt földjét, a GYŐZ Mozgalom Kishantos megmentéséhez csatlakozott akciócsapatai meg fogják Önöket keresni, és felelősségre fogják Önöket vonni. A helyzet már most pattanásig feszült, de ha Önök Kishantoson bármilyen munkát merészelnek végeztetni, félő, hogy az indulatok nem lesznek mederben tarthatók. Ne tápláljanak illúziókat: e mindenképpen elkerülendő fejlemény viharában nem lesz az a rendőri erő, amely megvédheti Önöket.

Sajnálom, hogy ezt a figyelmeztetést is meg kell tennem, de éppen azért teszem, hogy ne következzen be tragikus fordulat az ügyben.
Semmilyen erőszakot nem akarunk. Nem akarjuk, hogy áldozatai legyenek ennek a háborúnak. De vannak, akik úgy gondolják, hogy inkább legyenek áldozatai ennek a háborúnak, mint hogy maga az Élet pusztuljon el.

Kérem, fontolják meg, megmaradhatnak-e az Életre támadó gonosz pénzhatalom oldalán, vagy sokkal inkább – igazi emberi érdekeiket felismerve, igazságérzetük, belátásuk szerint – az Élet oldalán van a helyük.

Tisztelettel:

Budapest, 2013. október 25.

Éliás Ádám elnök

 
A VÉSZ ELNÖKÉNEK NYÍLT LEVELE ORBÁN VIKTORHOZ: AZ IGAZSÁGBÓL NEM VEZETHET ÚT VISSZA A HAZUGSÁGBA PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 21
ElégtelenKitűnő 
Írta: Éliás Ádám   
2013. október 21. hétfő, 15:48

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Kedves Viktor!

Mivel kritikai iránya van levelemnek, engedd meg, hogy először elismerésemet fejezzem ki.

Mindenekelőtt azért, mert igazi, nagy formátumú államférfihoz méltó módon, példamutató bátorsággal, oly sokszor kimondtad az igazságot.

(A hazai és nemzetközi neoliberális gyűlölködés mögött sokszor érzem az emiatti puszta irigységet. Azok, akik oly büszkék „szürkeállományukra”, nehezen viselik, hogy messze föléjük magasodik valaki, aki szellemi iniciatíváival, éleslátásával és éleselméjűségével, a politikai géniusz távolba tekintő koncepciózusságával messze túlszárnyalja őket.)

Azért is tiszteletemet és elismerésemet kell kifejeznem, hogy számos területen, a kimondott igaz szó után, bátor és következetes tettek jöttek. A társadalmi-gazdasági élet sok területén problémamegoldó példát mutattatok a „fejlett” világnak is.

Éppen ezért aggódom két olyan terület zavarai miatt, amelyek rendezetlensége romba döntheti minden eredményeteket.

1. A földvédelem és a vidék helyzete

Ezen a téren is kimondtátok az igaz szót. Kidolgoztátok a földvédelem és vidékfejlesztés nagyszerű koncepcióját. Nem részletezem, Te jobban ismered, mint magam.

És mi az, ami az igaz szó kimondása és a jó koncepció kidolgozása után ténylegesen történik?

Spekulánsok árasztották el a vidéket. Egy 3-4000 fős nagyközségben jó, ha 5-6 helybeli család gazdálkodik hivatásszerűen. Korrupciós alapon, ígérgetéssel és fenyegetéssel befolyást szereztek a spekulánsok a bizottságokban, s az igazi gazdák rettegnek, hogy mindent elvesznek tőlük, - „törvényesen”. Átlátszó álcázással, sok ezer hektáros, profitmaximalizáló mammutbirtokok jöttek létre egy-egy kiváltságos csoport kezében, amelyek kizsigerelő technológiákat alkalmaznak. Hazug ál-pályázati színjátékok keretében folyik a rablás. A pénzügyi nagykutyák stróman-hálózatai mindenre rátenyerelnek.

Hová fog ez vezetni?

Mindenütt jogos felháborodást vált ki ez a helyzet, de az, ami Kishantoson és Kishantossal történik, minden képzeletet felülhaladóan vérlázító. Időben szólok: tömegeket késztet majd harcos cselekvésre.

Kishantos népe 21 éven át dolgozott, hogy a mezőgazdaság ipari inputok nélküli, életképes technológiáit kutassa és alkalmazza. Ezekben, sőt ezek oktatásában is európai hírű eredményeket értek el. Mindezt azért tették – nemzetközi együttműködés keretében -, hogy ne következzen be éhínség, amelyet szakemberek, a föld termőerejének várható összeomlása miatt, 2-3 évtizeden belülre tesznek, amennyiben megmarad az Anyaföldet kizsigerelő technológiák uralma.

Kishantos földjének elrablóit viszont csak a profitmaximalizálás érdekli, ezért indítottak háborút Kishantos megszerzéséért.

Tudom, hogy megérted: szakrális tett, hogy Kishantos megalázott népe bevetette elrabolt földjét.

Minisztered szégyenletesen hazudozik ebben az ügyben. Nagy baj, ha a „törvényesség” a gaztettek álcázására szolgálhat.

Mi lesz ebből Viktor? 2002? Remélem érzed: az aggodalom beszél belőlem.

Minden elismerést megérdemeltek, hogy több területen is jó fordulatot hoztatok az ország életében. Most mindez kockára kerülhet?

Követeljük: Kishantos zavartalanul folytathassa az Élet érdekében végzett munkáját!

Tömegek fognak szembeszállni a rablókkal. Ezer rendőr sem teheti biztonságossá és véglegessé a pusztítást. Életem árán is meg kell védenem Kishantost, és ebben nem leszek egyedül.

Érteni vélem azt az illúziót, amely ide vezetett. Azt gondoljátok, hogy a nemzeti pénzhatalom jobb, mint a nemzetközi. Számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy ez tévedés. A termelő-szolgáltató ágazatokban nagyon jó törekvés, hogy a magyar vállalkozásokat helyzetbe hozzátok, de a hazai és a nemzetközi pénzügyi spekuláció ugyanolyan; mindenhol egyformán kordában kell tartani.

Itt, Kishantoson kell megtanulnia a pénzhatalomnak, a profitéhes üzleti spekulációnak, hogy semmi keresnivalója nincs a föld tulajdonlásában és haszonbérletében. Egyetlen négyzetcentiméter sem vehető meg a világ összes pénzéért sem. Az Istentől az egész emberiség ingyen kapta a földet, senki, semmilyen alapon és semmilyen módon nem rabolhatja el.

2. A devizahitelesek helyzete

Hasonló aggodalommal szemlélem a devizahitelezés ügyében tanúsított magatartásotokat.

Az egész ország ujjongott, amikor kertelés, mellébeszélés nélkül végre kimondtad az igazságot a devizahitelezés ügyében. Ezt követően azonban hétről hétre puhul a Kormány álláspontja, s nem tudjuk, mi lesz a végeredmény.

Pedig, ha egyszer kimondtad az igazságot, akkor annak a legnagyobb eréllyel érvényt kell szerezni. Az ország fellélegzéséhez képest nem nagy ügy, ha 3-4 bank kivonul, mert a profitja egy részéről le kell mondania.

A csalást csak a maradéktalan elégtétel teheti jóvá: a törlesztő részletek visszaállnak a szerződéskötés idején megállapodott mértékre, az adósság visszaáll a szerződéskori értékre (függetlenül az árfolyam változásaitól), és az eddigi törlesztések a jogszerű feltételek szerint csökkentik az adósságot.

Ha egyszer bátran kimondtad az igazságot, nem lehet a következő lépés - „kompromisszum” gyanánt -, hogy a bankok „csak” félig csaphatják be az embereket.

Nem vezethet út vissza az igazságtól a hazugságba. Az igazság mindig megtermi a maga jó gyümölcseit, de súlyos ára van a hazugság irányába történő visszakanyarodásnak, akkor is, ha „reálpolitikának” becézik a csalásnak és a spekulatív szipolyozásnak tett engedményeket.

Nem írtam volna, ha nem bíznék bátorságodban. Tisztelettel kérlek, fontold meg az útirányt.

Kedves Családoddal együtt tisztelettel üdvözöllek:

Budapest, 2013. október 21.

Éliás Ádám elnök

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 22